Imagini de pe cărţile poştale cu oraşul Câmpulung de la începutul secolului XX uimesc astăzi cetăţenii cărora nu le vine să creadă în ce hal s-a transformat: dintr-un loc îngrijit cu o arhitectură superbă a ajuns acum o ruină. Cu largul concurs al autorităţilor locale (dar şi naţionale!) care s-au perindat la putere, clădirile istorice s-au degradat, iar industria, după cum bine ştim, s-a dus şi ea pe Apa Sâmbetei. În locul platformei ARO e un depozit de deşeuri, centrul arată ca după bombardament, iar în zonele limitrofe bălăriile au pus stăpânire pe trotuare.
„De ce aţi venit, să vedeţi mizeria din oraşul nostru? Vă spun din capul locului, viaţa este foarte rea, cu mizerie, fără flori în grădina publică, gropi în centrul oraşului, asfaltate numai ulicioarele pe unde au avut cei din conducere interes ş.a.m.d. Niciodată nu a fost aşa ceva!” – ne-a repezit o pensionară din parcul Kretzulescu.
Administraţia – împinsă de la spate
Câţiva cetăţeni care mai trag încă speranţa că se mai poate face ceva împing de la spate actuala administraţie publicând periodic (pe reţelele de socializare) fotografii realizate în zonele cu probleme. În paralel, presa locală a întocmit colecţii întregi de imagini care nu fac deloc cinste municipiului: gunoaie împrăştiate, cârpeli cu titlu de „lucrări de reabilitare”, case care stau să se dărâme ş.a.m.d În mod normal, iniţiativa din partea celor responsabili ar trebui să vină fără ca aceştia să fie traşi de mânecă, ironizaţi sau „blagosloviţi”. Este totuşi bine că nu rămân nepăsători şi încearcă să mai repare pe ici-colo câte ceva.
„Din hotelul Regal cad bucăţi de tencuială, din Turnul Bărăţiei la fel…. Tencuiala de pe clădirile din zona bulevardului se umflă şi se va exfolia. Doar două-trei clădiri arată mai bine…. Eu nu prea văd modernizări in Câmpulung. Trăim cu amintirile – bine că există cărţi poştale şi fotografii vechi. Astfel văd şi copiii cât de frumoase erau clădirile Câmpulungului. Că astăzi…. încep să se năruie. În Câmpulung, se pare că promisiunile electorale au rămas doar tipărite pe pliantele pe care le-aţi găsit în cutiile poştale” – spune unul dintre cetăţenii care se ocupă cu promovarea municipiului.
„Autorităţile dau vina pe «greaua moştenire». E cea mai simplă şi veşnică scuză. Totuşi…. a trecut destul de mult timp de la alegeri şi nu se vede absolut nimic. De ce nu demonstrează că sunt mai buni? Să sperăm că atunci când se va trage linie, măcar curăţenie să fie şi să dispară lucrul făcut de mântuială. Atenţie! Nimeni nu a fost obligat să candideze la funcţia de primar” – a mai adăugat localnicul.
George OLTEANU