În istoria presei argeşene, 2018 va rămâne anul unei iniţiative inedite, cu care noi, gazetarii de la „Argeşul”, ne mândrim. Este vorba despre Radiografia satului argeşean şi întocmirea fişelor monografice ale comunelor judeţului în Anul Centenar. Iar demersul nostru jurnalistic s-a concretizat acum, la final de decembrie, cu o primă ediţie a unei cărţi cu o valoare documentară de netăgăduit. Este, de fapt, imaginea satului actual, cu bunele şi relele sale şi cu oamenii care-i dau valoare.
Ca să punem în operă un astfel de document am bătut judeţul în lung şi în lat. În aceeaşi măsură, însă, am desfăşurat o adevărată campanie de presă împotriva defrişărilor masive, care, din păcate, n-au încetat, scandalizând opinia publică. Camioane de mare tonaj ticsite cu buşteni zburdă în continuare pe şoselele de la munte, în pofida indicatoarelor restrictive şi a aşa-ziselor controale ale oamenilor legii. Mastodonţii respectivi au fost fotografiaţi în permanenţă de redactorii noştri, dar nimic şi nimeni nu par a-i opri din goana lor.
Ne-au preocupat, de asemenea, neregulile de la Spitalul Judeţean, pe care le-am punctat mereu cu speranţa că vor fi remediate. Din păcate, ele au culminat cu acel nou caz Lăzărescu, în care un om a fost plimbat prin vreo cinci unităţi medicale până a ajuns în sicriu. În acelaşi timp, însă, ziarul nostru a continuat să prezinte, printr-o serie de interviuri, medici de toată isprava, foarte căutaţi şi apreciaţi de pacienţi.
Peste 10.000 de cititori (în doar două zile) s-au arătat interesaţi şi de campania noastră de presă pentru îmbunătăţirea transportului maxi-taxi pe rutele judeţului. În acest domeniu, pe câteva rute e un un adevărat haos; şoferii microbuzelor opresc cum vor şi unde vor, maşinile circulă ticsite la orele de vârf, iar unele bilete sunt trase la xerox. Nimeni nu pare să observe această evaziune fiscală şi o posibilă caracatiţă ce şi-a întins tentaculele pe anumite trasee.
A intrat deja în rutina noastră să scriem despre autostrada Piteşti-Sibiu. Chiar dacă ea nu există, noi n-am uitat-o nici în 2018, deşi guvernanţii au ignorat-o sau, mă rog, de gura presei, i-au mai adăugat proiectului câte-o fundiţă. Cei de la putere n-au avut timp de ea, fiind preocupaţi să mărească salariile şi pensiile bugetarilor, iar cei din opoziţie au avut destulă treabă cu… puterea. Iar investiţia, ca de obicei, se reportează…
Sălile de jocuri de noroc – extrem de multe la Piteşti – au constituit un alt subiect importat al ziarului nostru. Din păcate, foarte mulţi tineri aleg să-şi toace timpul şi banii la păcănele, în loc să citească o carte, să meargă la un film sau la o piesă de teatru. Dar astea sunt vremurile, nu?
Articole critice privind construcţia haotică de blocuri în Piteşti şi despre parcările de la blocuri au ocupat, de asemenea, spaţii importante în ziarul nostru. Uneori, municipalitatea a reacţionat prompt, rezolvând problemele. Alteori, situaţiile s-au dovedit complicate, ceea ce înseamnă că mai e de lucru şi de scris…
Am lăsat la urmă campania noastră de presă privind Grădina de vară. Motivul: articolele noastre pe această temă, numeroase, au mişcat până la urmă lucrurile, iar investiţia din centrul Piteştiului, devenită într-un timp rampă de deşeuri, a fost finalizată. Grădina de vară a fost gata… vara.
5 Comentarii
Goargăș
Cred că cititorii ziarului și comentatorii de bună credință de pe site-ul acestuia apreciază în mod deosebit campaniile de presă pe care Argeșul le-a dus în domenii de interes major. Cu toții, vă felicităm! Pe lângă celelalte, subsemnatul are și o satisfacție personală în ceea ce privește Grădina de vară. Mai sunt însă multe de făcut ,,ceea ce înseamnă că mai e de lucru si de scris…” Vom fi în continuare alături de acest ziar serios.
Anonim
„De la arat un plug
Venea încet spre casă
Şi, la un bou pe jug ,
O muscă se-aşezase.
Iar ei , spre-ntâmpinare ,
O altă muscă-n zbor
Îi face întrebare :
_ De unde , dragă sor’ ?
_Şi mai întrebi de unde !
Ei musca îi răspunde
C-un are supărat
Au nu pricepi ce facem ?
Nu vezi că noi ne-ntoarcem
Din câmp ,de la arat !
Spre lauda deşartă
Mulți zic , noi am lucrat ,
Când ei lucrează-n faptă ,
Ca musca la arat”
(Alecu Donici – „Musca”)
Anonim
Habar nu ai. Uită-te în colecția ziarului. Și interesează-te cine a efectuat prima și singura sponsorizare. Invidia, nene! E plină lumea de….inteligenți. D’aia am ajuns unde am ajuns.
Anonim
Din cauza unora ca tine, dragă Mărcuță Bălăceanu, unii comentatori de bun simț s-au retras și nu mai spun nimic. Atât timp cât vei mai ființa pe aici, atmosfera va fi viciată de miasmele tale cu pretenții culturale, oscilatorii și inepte (cu unele excepții, când tratamentul este corect). Tu știi foarte bine de ce nu accepți să ieși, fizic, în public. Te-ar vedea lumea…
Anonim
Rămâneți dară cu bine , sunte firi vizionare,
Ce făceați valul să cânte, ce puneați steaua să zboare,
Ce creați o altă lume pe astă lume de noroi,
Noi reducem tot la pravul azi în noi, mâini în ruină
Proşti şi genii, mic şi mare, sunet, sufletul, lumină,-
Toate-s praf…Lumea-i cum este…şi ca dânsa suntem noi”.
(Mihai Eminescu – „Epigonii”)