Se știe că românul nu aderă la ideea de vaccinare. Și mă întristează atitudinea, ca medic român. Vaccinul anti-Covid-19 a apărut, ce-i drept, prea devreme, fără studii serioase pe termen lung. Dar altă soluție, vizavi de caracterul brutal al pandemiei, care continuă un adevărat genocid, nu există. Vestea începerii vaccinării n-a fost primită cu entuziasm de românii capacitați de conspiraționiștii din stradă și de la programele unor canale tv. Dar odată cu desfășurarea cu succes a procesului în unitățile sanitare, pentru personalul medical, din ce în ce mai mulți români aderă la procedură și recent s-a ajuns la situația că nu mai sunt locuri în platforma vaccinală în orașele mari. Și s-a ajuns ca mulți piteșteni doritori de vaccinare să se bucure că au prins un loc la Mioveni, Curtea de Argeș sau Costești.
Pentru guvernanți, pacientul n-a fost niciodată obiectul unei politici sanitare consistente, susținută financiar. 70% din cadrele medicale ale județului Argeș s-au vaccinat (au primit prima inoculare și urmează să primească rapelul peste 21 de zile).
S-a intrat în a doua fază de vaccinare pentru categoriile reprezentând urgențe de risc medicale față de infecția cu Covid-19. Dar în chiar a doua zi de la debutul fazei a doua, pacienții de peste 65 de ani din Pitești nu au mai găsit loc în reședința de județ. În același impas sunt și pacienții cu boli cronice, cei din centrele medico-sociale și rezidențiale.
Prioritizarea pacienților cronici în etapa a doua de vaccinare încadrează: obezitatea (mică, medie și severă), diabetul zaharat și alte boli metabolice, bolile cardiovasculare, neurologice, renale, pulmonare, hepatice, autoimune, imunodepresiile severe prin boală sau prin tratament, HIV etc.
Contraindicațiile ferme la vaccinare sunt: hipersensibilitatea la componentele vaccinului, cazurile de boli cronice aflate în stadiul terminal la vârstnici de peste 80 de ani (vezi decesele din Norvegia intens mediatizate de presa scrisă și canalele tv.). La riscul anafilaxiei (forma severă de alergie imediată) se recomandă menținerea celui vaccinat timp de 15 minute la sediul procedurii. Celor care au manifestat anafilaxie la prima doză nu trebuie să li se mai administreze a doua doză.
Persoanele care au trecut prin boala Covid-19 se pot vaccina. În Italia, cei care au trecut prin boală și mai au anticorpi post-infecția Covid se amână la vaccinare, dar la noi se vaccinează cei care au titrul IgG mai mic de 50 ui/litru fără nicio reacție post-vaccinală.
Componentele vaccinale (ARN mesager) au o viață extrem de scurtă în corpul uman – de 4-5 zile – astfel încât nu pot determina reacții adverse pe termen lung, urmărite timp de ani post-vaccinare.
În ceea ce privește dinamica procesului de vaccinare, numai două țări au fost performante: Marea Britanie și Israelul. La noi, procesul este deficitar din două motive:
– lipsa de exercițiu a sistemului sanitar cu astfel de acte medicale în masă;
– deturnarea activității, care este și trebuie să fie eminamente medicală, către Guvern și administrația locală, animate de adversitate politică.
Corpul medical știe să-și facă datoria, dar nu are la dispoziție locații amenajate, preferențial în spitale (unde au secții ATI pentru tratarea urgențelor anafilactice) și în număr suficient, raportate la populația aferentă a orașului. De ce să meargă la vaccinare persoanele domiciliate în Pitești la centrele mai sus amintite din județ și în sedii care nu sunt spitale (școli, case de cultură etc.)?
S-a anunțat public prin canalele media că nu avem numărul de doze pentru a asigura vaccinarea tuturor persoanelor care doresc și trebuie vaccinate. Îmi exprim îngrijorarea, așa cum merg treburile la noi, că pentru populația care nu se încadrează în categoriile speciale, de boală și securitate națională, este posibil să nu avem numeric dozele necesare și că nu se va ajunge la procentul de 60-70% vaccinați, pentru a câștiga războiul cu aprigul Covid-19 și a nu mai purta mască în anul în curs. Să dea Domnul să fie așa cum trebuie și cum merită poporul român atât de greu încercat în istoria noastră!
P.S. Cum suntem noi cu adevărat este ceea ce ascundem despre noi înșine.