În Germania mai sunt încă ziare de prestigiu şi corespondenţi entuziaşti şi talentaţi. Thomas Seibert este un exemplu care, după 22 de ani de activitate pentru ziarul „Tagesspiegel” (Oglinda zilei), a fost expulzat din Turcia împreună cu familia. În acest interval de timp s-au schimbat multe lucruri în Turcia, dar, din nefericire, nu în sens pozitiv. Atitudinea regimului faţă de cei care gândesc liberal sau faţă de jurnaliştii străini a fost o temă constantă de dezbatere. În anii ’90, Poliţia folosea forţa pentru intimidarea studenţilor. În ultimii ani, situaţia s-a acutizat, iar jurnaliştii au fost tot timpul vizaţi, urmăriţi sau arestaţi. Cazul ziaristului german de origine turcă Deniz Yücel, despre care am relatat anul trecut, a zguduit Europa. Astăzi, el este liber, dar n-a scăpat de teamă. Câţiva veterani ai jurnalismului turc şi-au părăsit ţara, rând pe rând, iar după nereuşita lovitură de stat din 2016, au plecat în masă mulţi avocaţi, gazetari etc.
Puţini cunosc detalii despre legătura istorică dintre Germania şi Turcia în timpul Primului Război Mondial. Turcii nu uită asta. Nu numai cei din Istanbul, o metropolă de 15 milioane de oameni, ci şi cei din provincie. Când jurnaliştii încearcă să explice politica lui Erdogan, atunci ei sunt numiţi apologeţi. Când ei spun de ce kurzii se simt străini în Turcia şi de ce adesea se apără cu arma, sunt consideraţi simpatizanţi ai grupării PKK. De vreo 20 de ani, ziariştii străini primeau acreditarea anual, fără complicaţii şi, prin asta, dreptul de lucru. De ceva timp însă, Ankara încearcă să folosească acreditarea ca mijloc de constrângere. Ca în cazul celor trei jurnalişti care lucrau în Turcia pentru reviste politice de prestigiu („Spiegel”, „Stern”, „Frankfurter Rundschau”). Căzuţi în dizgraţie, ei nu au mai primit acreditarea şi au părăsit scena. 80 de gazetari din lume aşteaptă de câteva luni astfel de acreditări din partea Turciei.
În concluzie, asistăm la o campanie brutală şi perfidă împotriva presei. Este abia începutul unui sistem dictatorial, acolo unde Uniunea Europeană spera într-o liberalizare. Ministerul de externe al Germaniei le recomanda turiştilor aflaţi în Turcia multă prudenţă. Iar un parlamentar turc îi avertiza pe germani: „Nimeni nu mai este sigur în Turcia”.
Un Comentariu
Anonim
Doamnă Clemens, dacă înainte de a vă scrie numele şi „pronumele”(românesc-neaoş) aveți pretenția să apară „desenat” acest „Dr.” (ca particula nobiliară de pe timpurile „evului întunecat”, pt. a impune „distincția”) ,de ce nu respectați şi domnia voastră ceea ce vreți să impuneți celorlalți, „DISTINCȚIA”, şi vă dați pe față plăcerea de a a vă scălda în „beneficiile” înnămolirii prin smârcurile gazetăriei aservite (politicii) , prea de tot ?!…Măcar, colegul de rubrică de pe acest site o ține pe a lui,… „cu boala”!