Forfotă mare, azi, în curtea şcolii gimnaziale „Tudor Vladimirescu” (structură şcoala nr. 2 Piteşti). În cadrul unui eveniment organizat de ziarul nostru, un grup de oameni de sport argeşeni au luat parte la campania „Argeşului” dedicată sportului, sub genericul „Sportul înseamnă sănătate, sănătatea înseamnă viaţă”.
Invitaţii au fost nume cu rezonanţă în sportul argeşean: prof. univ. dr Paul Mihăilă, antrenorul echipei de handbal fete a clubului SCM Piteşti, antrenorul echipei feminine de volei a aceluiaşi club, dl Ciprian Dârnescu, antrenorul de înot dl Viorel Ciobanu, dl Adrian Bughiu, director adjunct al Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Argeş, dl Claudiu Cojocaru, director de marketing la CS Mioveni, dnii Telu Stancu şi Mihai Olteanu, preşedinte executiv, respectiv antrenor secund la CS Mioveni (ambii, foşti mari fotbalişti), precum şi jucătorii Ayza, Biceanu, Popescu şi Popa, de la aceeaşi echipă de fotbal argeşeană.
Sportul vă face puternici
După ce a fost intonat Imnul Olimpic, oaspeţilor le-au fost prezentaţi elevi ai şcolii gazdă, care au performat în sport obţinând zeci de diplome şi medalii la competiţii de fotbal, karate, aikido, fotbal băieţi şi fete, dans modern şi popular, şah, înot, tenis.
„Sunt unul dintre cei care pregătesc sportivi. Mişcarea înseamnă sănătate, vă ajută să vă dezvoltaţi şi să creşteţi frumos”, spunea Viorel Ciobanu. La rândul său, profesorul Paul Mihăilă a declarat: „Mă uit la voi şi mă revăd în anii când eram şi eu elev. Sportul vă oferă o şansă de a reuşi în viaţă. Modele în sport sune nenumărate. Urmaţi-le exemplul, visaţi frumos spre performanţă. Iubiţi sportul şi şcoala în egală măsură şi veţi avea numai bucurii”.
Iar Ciprian Dârnescu spunea: „Faceţi cât mai multă mişcare. Sportul vă face mai puternici, mai încrezători în propriile forţe”. „Sportul vă disciplinează, vă dezvoltă armonios, vă educă, vă dă putere, vă oferă posibilitatea să performaţi. Nu renunţaţi la mişcare, iubiţi sportul şi cartea fiindc, peste ani, vă vor aduce satisfacţii depline”, afirma Constantin Stancu, fostul mare fotbalist al lui FC Argeş din epoca inegalabilului Nicolae Dobrin.
Aşchia din trupul lui Jean Barbu
Invitat de onoare al manifestării a fost cunoscutul arbitru de fotbal Alexandru Tudor, unul dintre cei mai apreciaţi cavaleri ai fluierului din ultimul deceniu de la noi.
Distinşii invitaţi le-au vorbit micuţilor despre binefacerile sportului asupra sănătăţii şi despre riscurile la care se expun cei care, spre exemplu, preferă tableta în detrimentul mişcării. Vorbitorii au accentuat ideea că nu performanţa sportivă în sine e importantă, cât stilul de viaţă sănătos, din ingredientele căruia mişcarea de orice fel nu poate lipsi.
Copiii au prezentat apoi oaspeţilor lor un mic moment artistic, după care s-a trecut la lecţiile practice. Prima a fost o miuţă între echipa de fotbal fete a claselor I-IV şi cei patru sportivi de performanţă de la CS Mioveni. Aici s-a remarcat în mod deosebit Marisa Barbu, fata fostului mare fotbalist piteştean Constantin „Jean” Barbu. Marisa a demonstrat cu prisosinţă faptul că a moştenit o bună parte din genele tatălui său.
Arbitrul Alexandru Tudor, aşa cum nimeni nu l-a mai văzut vreodată
În al doilea joc al zilei, echipa de băieţi a claselor a V-a a dat piept cu aceeaşi fotbalişti profesionişti. Ambele meciuri au fost arbitrate de Alexandru Tudor. De data aceasta, a fost un Tudor pe care nimeni nu-l ştia: concesiv, plin de umor, destins, fără niciun pic din rigoarea şi intransigenţa pe care i-o cunosc prea bine microbiştii. De altfel, dl Tudor a fost intens solicitat de copii pentru autografe. Şi n-a fost nimeni refuzat.
La finalul manifestării, prezentate de colega noastră Monica Cristea – promotor al manifestării şi sufletul ei – invitaţii le-au oferit copiilor cadouri, diplome şi felurite dulciuri. Iar cadrele didactice, în speţă doamnele Nicoleta Biţa, director, respectiv Magdalena Crivac, director adjunct, au mulţumit ziarului nostru şi invitaţilor, pentru această lecţie-pledoarie pentru sport, mai mult decât binevenită în această lume bântuită de spectrul sedentarismului.
Ar mai fi doar de spus că nu ne vom opri aici din aceste demersuri şi că astfel de acţiuni vor continua.
„Vă felicit, continuaţi!”
„Aş dori să încep prin a-i felicita pe iniţiatorii şi organizatorii acestui eveniment, iar astfel acţiuni trebuie continuate. Sportul de masă e primul pas spre performanţă. Esenţial este ca fiecare dintre voi să stea cât mai puţin la calculator şi să faceţi cât mai multă mişcare. Vă va ajuta să vă dezvoltaţi armonios fizic şi psihic, să aveţi rezultate din ce în ce mai bune în procesul educaţional”, spunea Adrian Bughiu.
„Un ban investit în sport e un ban economisit”
Iar Alexandru Tudor afirma: „Sunt plăcut surprins să văd atâtea diplome şi medalii, dovadă a răsplătirii performanţelor voastre în sport. Vă felicit, aşa cum îi felicit pe cei care au avut această iniţiativă. Prin sport puteţi deveni cei mai buni ambasadori ai ţării în lume.
Judeţul Argeş a dat sportivi de mare valoare, care au performat şi sunt convins că peste ani şi voi veţi reuşi. Se zice că orice ban investit în sport aduce economii de trei ori mai mari în sănătate, pentru că mai presus de orice sportul vă dă sănătate, gândire pozitivă, satisfacţii şi nenumărate momente de bucurie. Valorificaţi potenţialul de care dispuneţi şi nu veţi regreta”.
Val NICOLAU, Sorin SIMION
Foto: Val NICOLAU
2 Comentarii
Elena Delia
O campanie la care ar trebui sa participe toate scolile, absolut toate, fara exceptie, mai ales intr-un moment in care copiii sunt „capturati” de balene si de alte „ciume tehnologice”. Mens sana in corpore sano, deci start la …sport, dragi elevi! Daca imi permiteti, v-as sugera ca d-vostra de la ziarul „Argesul” sa initiati o asemenea campanie, prin toate scolile din judet, daca altii nu au timp…
Alis
Competiții sportive se desfăsoară în şcolile din Pitești prin parteneriatul pe care il au structurile şcolare cu DJST Arges si Asociația Județeana Sportul pentru Toți care dezvoltă sportul de masă, iar acest lucru se întâmplă de vreo 3 ani….