La iniţiativa Universităţii din Piteşti, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş a fost ieri gazda unei prezentări… originale. Facem această precizare în sensul că invitaţi au fost câţiva reprezentanţi ai Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). Aceştia au subliniat importanţa protejării proprietăţii intelectuale şi industriale.
Eugenia Nicolae, şefa serviciului de marketing, a afirmat că scopul obţinerii unui brevet este potenţialul câştig financiar (dar şi moral) al autorului invenţiei. „Din păcate, România nu se află pe o poziţie prea grozavă în ceea ce priveşte obţinerea acestor brevete. Dorim să promovăm o practică mai veche, prin care studenţii să fie încurajaţi să-şi breveteze lucrarea de licenţă, mai ales dacă au urmat o facultate cu profil tehnic. O idee, dacă nu este pusă pe hârtie şi aplicată, nu valorează mai nimic. Iar un lucru concretizat care nu este protejat poate fi folosit de oportunişti” – a spus Eugenia Nicolae. Există însă şi aşa-numitele „păcate” ale inventatorilor, cele mai frecvente fiind supraevaluarea produsului sau… lipsa de utilitate. Avem şi un exemplu concret în acest sens.
Omul cu jocul de litere
Recent, ne-a vizitat la redacţie Dobre Ion Florin, autorul unei invenţii interesante. Omul ne-a mărturisit că, vreme de 25 de ani, a „copt” un joc prin care să concureze loteria, bingo-ul şi alte jocuri de noroc, introducând în schemă şi aspecte de ordin logic. Şi până la urmă i-a ieşit – consideră el. Lucrarea de peste 150 de pagini descrie un „sistem” de pariuri bazat pe litere şi grupuri de litere. Pe scurt, participanţii mizează pe litera sau grupul favorit, iar un aşa-zis arbitru extrage dintr-o carte un singur rând care va fi citit în faţa jucătorilor. Câştigător este desemnat acela a cărui literă a apărut de cele mai multe ori. Avem îndoieli că un asemenea joc va deveni popular, însă apreciem efortul cetăţeanului de a inova.
Tot la CCIA
Revenind la ce s-a mai întâmplat la Camera de Comerţ, să spunem că, tot săptămâna aceasta, CCIA Argeş a organizat evenimentul „Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă. Oportunităţi şi avantaje pentru mediul economic”, având drept partener Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială din Bucureşti – ECOIND, o instituţie prestigioasă care a venit în întâmpinarea mediului de afaceri punând la dispoziţie consultanţă de specialitate şi oferind informaţii legate de serviciile şi infrastructura de cercetare industrială şi dezvoltare experimentală.
George OLTEANU