Gospodinele din Piteşti dau din colţ în colţ când merg la piaţă să-şi cumpere ingredientele pentru zacusca de vinete, fiindcă legumele – ce-i drept, arătoase!- au, în această perioadă, preţuri piperate. Cel puţin asta am constatat, vinerea trecută, după un raid al tarabelor din Ceair.
Pentru o oală „sănătoasă” cu deliciul culinar sunt necesare trei kilograme de vinete, două kilograme de ardei capia sau de gogoşar, fiindcă-i mai dulce, un kilogram de ceapă, un litru de bulion de roşii, 500 ml de ulei, foi de dafin, sare şi piper. Cu tarifele actuale, o porţie preparată după reţeta bunicii scoate din buzunar circa 40 lei.
Nici n-are cum să fie mai puţin preţul final, fiindcă vinetele costă între 4,50-5 lei/kg, iar ardeiul capia se ia de la tarabă cu 5-5,50 lei/kg. Gogoşarul se vinde şi mai scump, cu 6 lei/kg. Doar ceapa-i ceva mai ieftină, 2-3 lei/kg. Punând la socoteală şi celelalte ingrediente rezultă un adevăr amar: cămara iernii cu cheltuială se ţine…