Călugărul denunţător pretinde că ar fi agent al unui serviciu secret.
Scandalul sexual în care este implicat deputatul Aurel Bălășoiu continuă să facă valuri în spaţiul public. În ultimele zile, halucinanta poveste pare că ia turnură defavorabilă călugărului denunţător Cristi Călin. Considerat a fi un impostor şi că poartă ilegal haina monahală, acesta continuă să lanseze atacuri – neprobate deocamdată – la adresa Bisericii, precum şi a unor feţe bisericeşti de rang înalt, despre care susţine că ar fi implicate. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţat că s-a autosesizat şi a deschis două dosare penale in rem (pentru faptă n.n.) – unul pentru act sexual cu minor, altul pentru viol – „ca urmare a informațiilor apărute în mass-media referitoare la săvârșirea acestei fapte de către o persoană având calitatea de deputat în Parlamentul României (…)”. Deşi în comunicatul procurorilor nu se menţionează niciun nume, este clar că e vorba despre deputatul Bălăşoiu. Referitor la imaginile ajunse în spaţiul public, e greu de spus dacă acestea pot fi considerate probe, atâta timp cât nu se face dovada că înregistrările au fost efectuate cu autorizarea autorităţilor abilitate. Mai nou, acesta susţine că ar fi agent al unui serviciu de informaţii!
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, o nouă reacţie Una dintre instituţiile amintite de presupusul călugăr este Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. După un prim răspuns transmis săptămâna trecută în care preciza că „persoana menționată nu a făcut și nu face parte din clerul argeșean sau muscelean, Arhiepiscopia argeşeană a reacţionat din nou. „Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a luat act cu uimire și tristețe de informațiile și declarațiile proferate de numitul Cristi Călin, domiciliat în comuna Horcești, satul Bazga, județul Bacău, persoană care nu a fost și nu este cleric, ori angajat al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. După cum singur declară, Cristi Călin face parte din Asociația Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România. Susnumitul desfășoară activități personale în vederea construirii unui schit, în comuna Stoenești, județul Argeș, fără ca Eparhia Argeșului și Muscelului să aibă vreo implicare în acest demers”, se arată în comunicatul de presă al instituţiei.
Dornic de reclamă ieftină „Există serioase motive de îndoială asupra veridicității acuzelor nefondate lansate în spațiul mass-media de Cristi Călin, care prezintă un comportament public caracterizat de fapte incompatibile cu morala creștin ortodoxă: port ilegal de uniformă bisericească, calomnie, comerț neautorizat cu obiecte bisericești, scandal sexual și colectarea de fonduri financiare neautorizate, deși prin adresa nr. 283/25.09.2019, a asociației din care face parte, se arată că numitul Cristi Călin nu este împuternicit pentru a colecta fonduri în numele și pentru Biserica de Stil Vechi din România.
Cazul Cristi Călin, din păcate, este specific modelului de mentalitate umană, dornică de reclamă ieftină, tributar dorinței anticlericale lipsite de ideologie și, totodată, un exemplu de manipulare josnică. Este de la sine înțeles că orice acuzație trebuie însoțită de probe, iar în măsura adeveririi indubitabile a gravelor acuzații, Biserica va sancționa pe linie bisericească faptele imputate și dovedite. Adresăm un îndemn părintesc clerului și poporului argeșean și muscelean, de a trata aceste situații cu înțelepciune și discernământ, luând aminte după cuvântul Scripturii la <prorocii mincinoşi, îmbrăcaţi în haine de oi, dar care pe dinlăuntru sunt nişte lupi răpitori> (Matei 7, 15). Ne rugăm Domnului Iisus Hristos: Calea, Adevărul și Viața, pentru limpezirea rațională a situației!”, se precizează în acelaşi comunicat
Denunţ calomnios Cunoscutul avocat Adrian Cuculis, care-l va reprezenta la un potenţial proces pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a anunțat că denunţătorul va trebui să dea explicații în fața instanțelor de judecată.
„În urma apariției în spațiul public, a unor informații care-l vizează pe IPS Teodosie, facem precizarea că urmează ca persoana ce se prezintă în spațiul public a fi deținătoare de imagini și probe cu privire la persoana IPS Teodosie să fie identificată prin interogarea și atașarea la dosarul civil ce-l vom deschide, a dosarului penal instrumentat de către Parchetul General, urmând a fi trasă la răspundere civilă pentru propagarea de informații cu caracter vădit mincinos, dar și dacă va fi cazul, sesizarea parchetului cu privire la fapta de denunțare calomnioasă”, a transmis avocatul Cuculis. Acesta consideră că afirmaţiile lui Cristi Călin țintitesc discreditarea IPS Teodosie și aducerea unui afront Bisericii. De asmenea, Adrian Cuculis a mai afirmat că analizează și oportunitatea depunerii unei plângeri penale împotriva lui Cristi Călin pentru infracţiunea de practicare a unei profesii sau activități, fără drept.
Declaraţie năucitoare Joi seară, invitat într-o emisiune difuzată de România TV, aşa-zisul călugăr a făcut o declaraţie năucitoare susţinţând, nici mai mult, nici mai puţin, că ar face parte dintr-un serviciu de informații românesc! „Fac parte dintr-un serviciu de informații. Este autorizat, face parte din sistemul legal, este controlat de Parlamentul României. (…) Nu sunt ofițer acoperit, ci agent. Am semnat un contract. Aveam tehnică (de interceptare, n.n.) luată cu proces-verbal și serie de inventar. Nu făceam acest lucru de capul meu. Nu vă pot spune despre ce serviciu secret este vorba, nu am spus nici doamnei procuror acest lucru”, afirma Cristi Călin. În plus, acesta zicea că ar fi fost invitat la Palatul Cotroceni, unde ar fi stat de vorbă cu „o doamnă consilier de stat” a președintelui Iohannis, care i-a cerut toate detaliile legate de orgiile sexuale.
Biserica de Rit Vechi dezminte Şi Biserica Ortodoxă de Rit Vechi, al cărei slujitor ar fi călugărul cu pricina, a reacţionat precizând că individul cu pricina „nu face parte din Biserica noastră și, cu atât mai mult, nu face parte și nici nu a făcut parte vreodată dintre clericii noștri. (…) Cel în cauză a găsit oportunitatea de a-și rotunji economiile, prin colectarea de donații, în numele și pentru un schit din Biserica noastră. În acest scop, și-a confecționat o legitimație falsă (…) Biserica noastră nu a emis niciodată legitimații în formatul celei confecționate de Cristi Călin. Deoarece acesta și-a întocmit acte și împuterniciri false, a fost declarat suspect la un control al Poliției Locale din Iași. Nu știm dacă i s-a întocmit dosar penal, dar am primit la sediul Mitropoliei o adresă de la Poliție, în care ni s-a cerut să comunicăm dacă este împuternicit din partea noastră pentru a colecta fonduri. Schitul pe care îl ridică nu aparține patrimoniului Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România, ci este construit pe numele său (…)”, se precizează într-un comunicat al respectivei biserici.
Amendat în repetate rânduri În urmă cu câțiva ani, un preot prezent la slujba de sfinţire a unei biserici din judeţul Vaslui a sesizat poliţia că, la poarta schitului Mănăstirii Movila lui Burcel, un fals călugăr cerea bani de la enoriaşi, pe bază de tabel, pentru o mănăstire din Argeș. „Nu este, domnule, niciun călugăr, se numește Cristi Călin, îl cunosc toți polițiștii din Iași și din țară, are peste 100 de amenzi. Umblă îmbrăcat în călugăr, dar nu este slujitor al Bisericii. Nu strânge bani pentru Biserică, ci pentru el”, a răbufnit atunci preotul de iritat de prezența așa-zisului călugăr la poarta schitului. Politiștii și jandarmii i-au cerut călugărului toate documentele, iar acesta a încercat să se apere, spunând că toate documentele. Ulterior, s-a aflat că împricinatul avea, în 2018, peste 100 de amenzi aplicate pentru cerșetorie.
În acest context, se conturează tot mai mult suspiciunea că parlamentarul argeşean ar fi fost atras într-un joc murdar şi că, aşa cum am mai spus într-o ediţie anterioară, ţinta atacurilor lansate de Cristi Călin nu ar fi deputatul, ci BOR, iar Aurel Bălăşoiu să fi picat, cum spuneam, ca musca în lapte într-o situaţie care trebuie clarificată cât mai curând posibil.