Căldura tot ne va frige la buzunare!
Aşa cum v-am informat, în şedinţa din 29 septembrie, Consiliul Local Piteşti a aprobat proiectul de hotărâre prin care, începând cu 1 octombrie, preţul energiei termice furnizată piteştenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare a fost majorat de la 339 lei/Gcal la 433,79 lei/Gcal ca urmare creşterii galopante a preţurilor gazelor şi energiei electrice.
Gazele şi energia electrică, scumpiri amenţitoare
Potrivit lui Iulian Richiţeanu, directorul general al Termo Calor Confort 2000 SA, care furnizează agentul termic în municipiu, societatea achiziţionează gaze de la mai mulţi furnizori. Pentru luna octombrie, combustibilul este cumpărat de la OMV Petrom, furnizor de ultimă instanţă desemnat de ANRE. Pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023, unitatea achiziţionează 70% din necesar de la opt mari furnizori, iar diferenţa până la totalul necesarului va fi chiziţionată de la furnizori de ultimă instanţă desemnaţi de ANRE pentru fiecare lună. „Din cauza creşterii preţurilor la gaze şi energie electrică, Termo Calor Confort a recalculat tariful în funcţie de noile preţuri practicate pe piaţă şi a transmis noile tarife la ANRE. Dacă vor exista diferenţe între tariful avizat de ANRE şi cel aprobat de Consiliul Local, acestea se vor ajusta”, spunea dl. Richiţeanu. Potrivit acestuia, pentru luna octombrie, preţul gazelor a crescut cu 14%, iar cel al energiei electrice cu… 345%!
Cine beneficiază de TVA 5% Începând din această lună, noul tarif pentru producerea, transportul şi furnizarea energiei termice către consumatori este de 722,99 lei/Gcal, faţă de 584,77 lei/Gcal cât era anterior, la care se adaugă TVA, ceea ce reprezintă o creştere de 23,7%. În perioada martie – octombrie a anului, valoarea TVA este de 19%, iar în intervalul noiembrie – martie de 5%, cu precizarea că, pe înregul parcurs al anului, Termo Calor Confort achiziţionează toate utilităţile necesare producerii căldurii şi apei calde (gaze, energie electrică, apă, canal, chimicale etc) cu 19% TVA. Preţul cu TVA 5% se aplică populaţiei, spitalelor publice şi private, unităţilor de învăţământ publice şi private, ONG-urilor, unităţilor de cult, furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi acreditaţi conform legilslaţiei în vigoare.
Diferenţă subvenţionată de administraţia locală Tot în şedinţa din 29 septembrie, aleşii locali au aprobat tariful local al energiei termice facturată piteştenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Astfel, tariful fără TVA este de 433,79 lei/Gcal. Asta înseamnă că, în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, preţul de vânzare este de 455,47 ei/Gcal, în restul anului fiind de 416,21 lei/Gcal. Dacă din diverse motive (temperaturi extrem de scăzute, probleme privind importurile, evoluţia situaţiei geostrategice, cazuri de forţă majoră etc) survin modificări la preţurile gazelor şi electricităţii, tarifele pot suferi modificări în plus sau în minus. Aspectul cel mai important care trebuiue reţinut este că diferenţa dintre tariful local şi preţul de vânzare către populaţia va fi subvenţionat de către administraţia locală.
Furnizorii, plătiţi în avans „Pentru a putea trece peste sezonul rece în condiţii bune, facem apel către consumatori să-şi achite la timp şi integral facturile. Asta ne conferă siguranţa că nu vom înregistra sincope în achiziţionarea necesarului de gaze şi energie electrică. Pentru a se înţelege cât mai bine de ce se impune achitarea facturilor, fac precizarea că Termo Calor Confort plăteşte în avans furnizorii de gaze şi energie electrică în totalitatea necesarului de consum a lunii următoare. Este o condiţie pe care aceştia au impus-o cu mai mulţi ani în urmă, fiindcă şi ei au nevoie de bani ca să achite importurile. Dacă noi nu plătim integral avansul la combustibil, furnizorii nu nominalizează cantităţile contractate pentru luna următoare”, preciza Iulian Richiţeanu.
Municipalitatea putea fi mai generoasă Din datele făcute publice de unele autorităţi administrativ teritoriale, puţine ce-i drept, am constatat că în multe municipii din ţară cu sisteme centralizate de termoficare similare celui din Piteşti, sunt practicate tarife mult mai mari faţă de noi, pentru perioada actuală acestea situându-se între 858 lei/Gcal şi 1.692 lei/Gcal fără TVA. Prin urmare, tariful practicat pentru energia termică furnizată în sistem centralizat piteştenilor este printre cele mai coborâte la nivel naţional. Dar la fel de adevărat însă este şi faptul că subvenţiile acordate populaţiei de către respectivele administraţii locale sunt mai mari decât la Piteşti, aspect care ţine în primul rând de nivelul de dezvoltare economică al respectivelor localităţi. Or, cum Piteştiul nu este un municipiu lipsit de obiective economice şi doar vreo 19.500 de apartamente mai sunt racordate la termoficarea centralizată, ne întrebăm dacă municipalitatea putea fi mai generoasă cu acordarea subvenţiei către populaţie. Pentru că, în timp ce politicienii îşi tot măresc lefurile, salariaţii plătiţi cu minimul pe economie şi pensionarii cu pensii mici – daţi uitării ca de obicei – îşi drămuiesc fiecare leuţ ca să-şi poată achita facturile. Reamintim că, pentru perioada 2022 – 2030, administraţia piteşteană a elaborat o strategie de alimentare cu energie electrică a municipiului prin montarea unei centrale de cogenerare pe amplasamentul fostei CET Găvana. Până atunci, chiar dacă preţul Gigacaloriei la Piteşti este printre cele mai mici din ţară, în iarna care bate la uşă căldura tot ne va frige la buzunare.