Căldură în casă și facturi mici! Sfatul unui specialist.
În ultimii ani, de câte ori se apropie sezonul rece, sunt aduse în discuție și repartitoarele de căldură. Aceasta deoarece, potrivit legii, repartitoarele ar fi trebuit să fie obligatorii încă de la 1 ianuarie 2022, însă intrarea în vigoare a legii s-a amânat pentru 1 ianuarie 2023.
Chiar dacă și repartitoarele de căldură ajută la limitarea consumului, specialiștii spune că, pentru o economie reală, este nevoie și de un alt dispozitiv.
„Repartitorul de căldură este un instrument care măsoară cantitatea reactivă de căldură emisă de un corp radiant, un calorifer. Referitor la robinetul cu cap termostatat, este o piesă care pur și simplu reglează temperatura, prin mărirea sau micșorarea debitului de agent termic care intră în corpul radiant. Eu recomand abonaților să-și monteze și una și alta, mai ales robinetul cu cap termostatat”, a explicat Mircea Marin, șef al Serviciului Public de Termoficare din Brașov.
Un repartitor de căldură costă între 50 și 70 de lei, pentru fiecare calorifer. În plus, cititul consumului mai costă între 2 și 7 de lei / calorifer, astfel că, pentru început, este vorba de o cheltuială importantă, care, însă, poate fi recuperată în timp.
Amenda pentru cei care nu respectă legea este de 1.000 de lei.
Foto descriptiv