Primar: Ionuţ Râcanu
Viceprimar: Adrian Ştefan
Contabil: Liliana Micu
Secretar: Florina Buicea
Registrul agricol: Cristiana Ioan
Impozite şi taxe: Iuliana Costache şi Alecu Buicea
*
Sate componente: Căldăraru, Strâmbeni şi Burdea
Populaţie: 2.400 de locuitori
Suprafaţa totală: 6.011 ha, din care 728,57 ha intravilan
Proiectul nostru, „Satul argeşean faţă în faţă cu viitorul european”, derulat de ziarul „Argeşul” în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi „Antena 1” Piteşti şi-a întins aripile către sudul judeţului. Pentru a întocmi încă o fişă monografică, zilele trecute am poposit la Căldăraru, unde a prins… coajă o afacere locală – pâinea coaptă pe vatră – iar banii europeni au fost atraşi pentru construcţia unui complex de tăuraşi. Cum se prezintă comuna în anul Centenarului Marii Uniri citiţi în ceea ce urmează
„Să lucrezi împreună este succesul”
„Să formezi o echipă e doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul. Împreună şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu îmi doresc să realizăm tot ceea ce ne-am propus pentru dezvoltarea localităţii, aşa încât fiii satului, care au plecat care încotro să spună: «Da, acum pot să mă întorc acasă!»”, a spus primarul Ionuţ Râcanu, aflat la primul său mandat.
Investiţii în 2018
Fiu al comunei, cu drag de localitate, edilul-şef a început, în anul Centenarului Marii Uniri, construcţia Grădiniţei Căldăraru, respectiv reabilitarea bazei sportive şi a vestiarelor. „14 km din reţeaua de canalizare sunt nefuncţionabili. Pentru racordare am solicitat finanţare de la Ministerul Dezvoltării. Există proiect pentru extinderea reţelei de canalizare şi în satul Burdea. Totodată, am depus două proiecte, respectiv două solicitări pentru reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea altor drumuri comunale”, a afirmat primul gospodar al localităţii.
Iarba verde de acasă
„Fiecare om are în lumea asta un loc anume pe care nu-l poate uita. Acest loc este, pentru mine, satul natal. Oamenii de aici sunt buni gospodari, sufletele lor emană lumină şi căldură… La ţară încă se menţine aprinsă flacăra respectului faţă de familie, tradiţie, religie etc. Sfatul meu pentru tinerii din comună este să-şi iubească meleagurile natale, iar dacă viaţa îi poartă în stânga şi-n dreapta, să nu uite niciodată iarba verde de acasă. Pe cei cu spirit antreprenorial şi cu drag de localitate îi aştept să se întoarcă acasă şi cu idei de afaceri. Căldăraru are porţi deschise pentru investitori”, a declarat primarul.
Burdea, cel mai vechi sat
Comuna este situată în partea de sud a judeţului la o distanţă de 50 km de municipiul Piteşti şi la 30 km de Costeşti. Căldăraru se învecinează cu Ungheni, Miroşi, Popeşti, Izvoru şi Bârla.
În satul de reşedinţă au fost descoperite urme de aşezări datând din epoca neolitică. Cel mai vechi sat atestat documentar este Burdea. Prin actul din 11 iunie 1565, Petru cel Tânăr întăreşte logofătului Ivan proprietăţi în Burdea. Satul Strâmbeni a apărut probabil în sec. al XVI-lea, existând cert în sec. al XVII-lea dacă ţinem seama că pe timpul lui Radu Leon Voievod (1664-1669) exista un document care delimita moşia Strâmba.
Puncte tari
– Terenuri agricole productive;
– Cinci ferme agricole (exploatarea culturii mari: porumb, grâu, floarea-soarelui, rapiţă);
– Activităţi de morărit şi panificaţie (produsul specific, cu desfacere pe piaţa locală: pâinea de vatră);
– Tradiţii în creşterea animalelor;
– Complex de îngrăşare a tăuraşilor (obiectiv în construcţie, cu fonduri europene);
– Zăcăminte naturale (petrol şi gaze);
– Reţea de alimentare cu apă;
– Reţea de canalizare şi staţie de epurare;
– Reţea de electricitate;
– Reţea de iluminat public stradal modernizată (lămpi LED);
– Reţea de telefonie fixă şi mobilă;
– Cablu TV şi internet;
– Unităţi de învăţământ, o şcoală şi grădiniţă;
– Cămin cultural;
– Două farmacii umane, două cabinete medicale, o farmacie veterinară;
– Activităţi de comerţ (magazine cu produse alimentare şi bunuri de consum);
– DJ 679 A, DJ 679 C – asfaltate;
– DC 125, DC 127 şi DC 134 – asfaltate;
– Este traversată de DN 65 A şi de calea ferată pe linia Costeşti-Roşiori;
– Biserica „Sf. Paraschiva”;
– Echipa de fotbal AS Căldăraru – Asociaţia Judeţeană de Fotbal Argeş.
Oportunităţi
– Bogăţia naturală a comunei propice pentru cultura plantelor de câmp;
– Potenţial pentru înfiinţarea de ferme zootehnice;
– Potenţial pentru dezvoltarea apiculturii (miere de salcâm şi polifloră);
– Terenuri pretabile pentru înfiinţarea unor hale de producţie/ateliere.
Puncte slabe
– Depărtarea de oraşe (Piteşti, Costeşti);
– Condiţii climaterice şi de mediu nefavorabile (seceta);
– Lipsa reţelei de gaze;
– Resurse financiare scăzute la dispoziţia Primăriei;
– O insuficientă dezvoltare a activităţilor economice derulate de locuitorii
comunei;
– Lipsa investitorilor.
Ameninţări
– Plecarea tinerilor către alte zone şi ţări;
– Forţa de muncă îmbătrânită în agricultură;
– Scăderea populaţiei şcolare;
– Îmbătrânirea satelor.
6 Comentarii
Anonim
Cu scuzele de rigoare și tot respectul pentru staful primäriei : sunt plecat de trei ani in vestul europei . Nu am reușit sa acumulez in 40 de ani de viață , cåt am reuśit in trei ani aici . Aș dori acum sä pot deschide o afacere in Călďärarul meu . Dar cum? Cum credeți cä e posibil ca eu să pot dezvolta ceva in zona unde locuiesc ? Faceți un drum cât de cât practicabil și ; hai sä nu ne mai îmbätăm cu apă rece .
Anonim
O realizare cu apa potabila. …1/2 ….!!!!! Da …canalizarea nu este funcționala deci ….lucrul neterminat !!!!
gârleanu
Are dreptate cine plânge de …canalizare . Păi,…față de Burdea , gârla noastră seacă tot anul… de ne sufocăm în gunoaiele pe care le aruncăm tot noi in râpă …când ne crucim şi ne rugăm la cer să plouă… alții prin vecini au şi apă potabilă şi…de spălat !
Anonim
…este buna initiatiativa cu fermele zootehnice!!! Dar
hai mai repejor…
Anonim
Mioara,CE pot să spun decît ,ÎN speranța de a găsi ceva în bine,dar în STRÎMBENI este după părerea mea un dezastru.în 12 ani de guvernare PS D,NU sa realizat nimic.Spun asta pt că nimic nu functioneaza normal.
Anonim
Proiectul de canalizare pt satul Burdea? Eșuat sau banii papati și câteva pietre aruncate pe ulite… Asta după ce și pt rețeaua de apa am contribuit cu bani