Activitatea fizică dezvoltă capacitatea de refacere psihică şi echilibru emoţional. Acest detaliu îl cunosc specialiştii, profesorii de sport, nu şi elevii. Pe zi ce trece aceştia consideră mişcarea extrem de plictisitoare. În era calculatoarelor, a tabletelor şi a telefoanelor de ultimă generaţie, majoritatea elevilor găsesc o serie de pretexte pentru a fi scutiţi de sport. Cele mai multe scutiri eliberate sunt pentru educaţie fizică. Peste 50% dintre elevi nu participă la orele de sport pentru că au scutiri, fie pentru un semestru, fie pe întreg anul şcolar. Nici în afara şcolii, aceştia nu se „omoară” să facă mişcare.
Cifra copiilor supraponderali creşte alarmant pe zi ce trece şi acest lucru este mai mult decât îngrijorător. Profesorul Gheorghe Borţan, directorul Tenis Club Curtea de Argeş, este de părere că telefoanele şi calculatoarele sunt la fel de periculoase ca şi tutunul sau alcoolul: „Încet, dar sigur, calculatorul ucide. Cel mai important câştig pentru un copil este să-l smulgi din faţa laptopului sau a calculatorului. Sută la sută, computerul este criminalul sănătăţii, dă dependenţă precum tutunul, de exemplu. Toată lumea este de acord cu faptul că sportul înseamnă sănătate. Dar dincolo de această sintagmă pe care de multe ori o luăm de-a gata uitând să o asimilăm cum se cuvine, sportul înseamnă mult mai mult. Vinovaţi pentru faptul că foarte mulţi copii nu mai practică mişcarea se fac în primul rând părinţii, care mai tot timpul sunt ocupaţi şi le oferă odraslelor mai multă libertate decât se impune. Părinţii sunt liniştiţi dacă îi lasă pe cei mici cu ochii aţintiţi în calculatoare ore în şir pentru că îi ştiu acasă. Calculatorul nu te formează ca om. În schimb, sportul construieşte caractere şi dezvoltă tineri curajoşi, încrezători, sociabili, disciplinaţi, tineri care învaţă să câştige, dar şi să piardă cu demnitate şi fairplay”.
De asemenea, profesorul Borţan este de părere că un copil sănătos este acela care are şi o alimentaţie corespunzătoare. „Mulţi părinţi sunt fericiţi dacă pruncii lor mănâncă bine, cu poftă şi nu lasă nimic în farfurie. Pentru mulţi, grăsimea acumulată de copil reprezintă mai degrabă un semn de sănătate decât de îngrijorare. Medicii condamnă această mentalitate care duce încet, dar sigur la obezitate infantilă. Foarte mulţi copii nu consumă fructe şi legume crude. De mişcare nici nu mai poate fi vorba. Au apărut foarte multe cazuri de copii bolnavi de diabet. Ceea ce înseamnă că alimentaţia acestor copii este coordonată prost de către familie. Lucrurile sunt mult mai grave decât par”, a concluzionat profesorul Gheorghe Borţan.
Monica CRISTEA