Aşa cum v-am informat, conducerea RADEF RomâniaFilm a decis să închidă cinci cinematografe de stat din: Piteşti („Sebastian Papaiani„), Craiova („Modern„), Iaşi („Republica„), Baia Mare („Dacia„) şi Brăila („Central„), trimiţându-i pe toţi salariaţii în şomaj tehnic.
Niciunul n-a supravieţuit
Judeţul nostru nu mai are niciun cinematograf de stat funcţional. Până în decembrie 1989, RomâniaFilm deţinea patru cinematografe la Piteşti („Bucureşti”, „Modern”, „Dacia” şi „Lumina”), câte două la Câmpulung şi Curtea de Argeş, respectiv câte unul la Costeşti, Topoloveni şi Domneşti. Piteştenii erau privilegiaţi, fiindcă puteau să vizioneze filme la Biblioteca Judeţeană, Casa Armatei, Casa Sindicatelor, Palatul Culturii şi în alte spaţii amenajate, cum ar fi la grădinile de vară („Melodia”, „Suporter” – a clubului FC Argeş, teatrul de vară) sau la… depou. În plus, filme erau proiectate în toate căminele culturale de la sate (rolele erau pe bandă îngustă, de 16 mm).
Şomaj tehnic
În Argeş, ultimul „mohican” al cinematografelor de stat a purtat, în ultimii trei ani şi ceva, numele legendarului actor Sebastian Papaiani. La nici două luni de la moartea patronului spiritual, sala de spectacole a fost închisă alaltăieri, la 16 noiembrie. În prag de sărbători, personalul cinematografului din Piteşti a fost pus pe liber: cinci angajaţi au intrat în şomaj tehnic. Veteranul de vârstă, cu 45 de ani vechime în acelaşi loc de muncă, este administratorul Constantin Curelea.
Probleme financiare
RADEF (conducerea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm) precizează că este vorba despre o închidere temporară, doar pe perioada iernii. Sala ar urma să fie redeschisă pe 17 martie 2017. Motivul invocat: probleme financiare, care fac imposibilă acoperirea cheltuielilor în timpul sezonului rece. Vânzările de bilete nu ar acoperi costurile, iar cinematograful nu ar înregistra profit.
Administratorul cinematografului „S. Papaiani”, Constantin Curelea, nu vede justificată această măsură, arătând că factura lunară la utilităţi nu depăşeşte 300 lei (apă – circa 70 lei, curent electric, în jur de 200 lei). Luând ca reper trista experienţă a altor cinematografe de stat din ţară, care au fost desfiinţate, administratorul are motive să creadă că localul din Piteşti nu-şi va mai relua activitatea cinematografică.
Apel public
În era digitalizării cinematografice, „marea modernizare” pe care RADEF a făcut-o la „Sebastian Papaiani” a constat într-un proiector de rulat filme instalat la jumătatea sălii de spectacole.
Clădirea cinematografului din strada Victoriei a fost inaugurată în anul 1910, fiind construită după planurile arhitectului Eracle Lăzărescu (destinaţia iniţială a fost Banca Populară Română). Ce se va alege de imobilul respectiv nu se ştie deocamdată. Dacă nu va fi lăsat în paragină (vezi ruina teatrului de vară aflat la o aruncătură de băţ!), atunci va căpăta o altă utilitate. Administratorul Curelea se aşteaptă ca acolo să apară o cârciumă sau o cafenea, în cel mai bun caz.
Sindicatul Liber RomâniaFilm, prin preşedinta Maria Bikfalvi, a făcut un apel public către Instituţiile Prefectului din Argeş, Iaşi, Dolj, Maramureş şi Brăila pentru stoparea închiderii cinematografelor de stat. În petiţia care a ajuns şi la Ministerul Culturii, sindicaliştii scriu că banii încasaţi de pe urma vânzărilor altor cinematografe de stat au fost cheltuiţi nejustificat de către fosta conducere; pe lista „neagră” se regăseşte şi fostul cinema „Dacia” Piteşti.
„Foarte ciudat este faptul că cinematograful «Sebastian Papaiani» va fi închis pentru a se pune în aplicare un contract de unde rezultă că în acest loc va fi o cafenea”, ne transmite electronic Maria Bikfalvi.
Mirela NEAGOE