# Şi ne mai mirăm de ce avem atâtea focare de boală în judeţ!
Nouă focare de pestă porcină africană mai sunt active în Argeş. Conform legii, animalele bolnave şi cele cu care au intrat în contact trebuie să fie omorâte, iar proprietarii – despăgubiţi. Tot conform legii şi conform solicitării Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, porcii morţi trebuie să fie îngropaţi în locuri special amenajate în pământ. Ei bine, primarii localităţilor cu pestă porcină au săpat gropi de capul lor, fără să aibă aviz de la Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, aşa cum ar fi fost normal.
Soluţie facilă, riscuri mari
Confruntate cu cadavre de porci morţi sau asomaţi ca urmare a contaminării cu pestă porcină africană, autorităţile au găsit o soluţie facilă de a rezolva problema neutralizării acestora. Soluţia tipic românească a fost aceea a îngropării cadavrelor direct în sol, fără nicio altă măsură de protecţie. Cadavrale ar fi putut fi arse, doar nu a fost construit incineratorul de la Piteşti, din Găvana, degeaba! Or, potrivit manualului operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină clasică, îngroparea cadavrelor de animale infectate este permisă cu respectarea unor proceduri foarte stricte. Şanţul trebuie să aibă o adâncime de 2,5-3 metri, iar porcii vor ocupa circa trei pătrimi din volum, pentru a lăsa loc de dilataţie în caz de fermentare. Afundul şanţului trebuie să fie impermeabilizat cu geomembrană, peste care se aplică un strat de pământ argilos sau bentonită. Manualul prevede ca porcii să fie depuşi după ce peste stratul de argilă s-a pus un strat de dezinfectanţi sub formă de pulberi. Peste cadavre se pune un nou strat de pulberi dezinfectante, un strat de argilă, folie şi se acoperă cu pământ. Zona se împrejmuieşte cu un gard şi va fi marcată cu inscripţia: „Accesul strict interzis în această arie”. Operaţiunile descrise trebuie să se facă în soluri impermeabile, în care pânza freatică să nu fie situată la suprafaţă, pentru a fi împiedicată contaminarea apei. Dar procedurile nu sunt respectate nici pe departe, aşa că riscul de contaminare este mare. De exemplu, în 2011, în Coreea de Sud s-au raportat contaminări masive ale pânzei freatice după ce trei milioane de cadavre de porci au fost îngropate în pământ. Apa a fost declarată nepotabilă din cauza încărcării microbiene, inclusiv a contaminării cu E-Coli.
Răspuns
Ce spun autorităţile din Argeş? „Legea prevede că porcii trebuie să fie îngropaţi în 24 de ore. Or, nu există timp fizic pentru obţinerea avizelor de la Ape; ar dura prea mult până se emit hârtiile, până se fac verificări. Este o situaţie de urgenţă, de aceea se procedează în acest fel. Oricum, gropile nu sunt făcute în zone în care să poată fi apele contaminate”, ne-a declarat subprefectul Adrian Bughiu. Oare? Să-l credem… pe cuvânt?