În Munții Făgăraș, la două-trei ore de Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din România, 2.544 metri, se află cabana „Malița”. De fapt, ce a mai rămas din ea, deoarece clădirea arată ca după bombardament. Problema este că nimeni nu și-o revendică, iar ițele sunt încurcate.
Scurt istoric
Cabana a fost construită în anii ’70. A aparținut fostei Întreprinderi pentru Îmbunătăţirea şi Exploatarea Pajiştilor Argeş. În 1998 a fost cumpărată de SC Gater Elen Company SRL. În 2008, firma respectivă a fost preluată de noi acționari, cunoscuți în Argeș drept “Cartelul de la Mărăcineni” . În 2010, noii acționari au falimentat SC Gater Elen și au mutat patrimoniul firmei pe o altă societate, fără să înregistreze cabana în evidențele de la Primăria Nucșoara.
“Privatizare”
Degradarea cabanei „Malița” s-a accentuat în ultimii 20 de ani, după ce a fost transferată din patrimoniul de stat și preluată de firme private. Primarul din Nucșoara crede că proprietarul terenului pe care se află construcția este întreptățit să decidă soarta cabanei.
E vorba despre Păun Simona Andreia, domiciliată în Costa Mesa, California, SUA, care deține 774,3 hectare pe munte de circa 20 de ani. Cabana „Malița”, amplasată la 1.800 de metri în Curmătura Malița, s-a transformat în adăpost pentru cei care urcă pe munte să culeagă fructe de pădure.
Potrivit postărilor făcute de turiști pe internet, ciobanii din zonă mai spun că, în fiecare an, aici își fac tabăra chiar și un grup de măicuțe, care vin tot la cules de fructe de pădure. Ele igienizează locul în cele două săptămâni cât stau acolo. De asemenea, cabana a devenit refugiu pentru pasionații de mountain bike.