De Bobotează şi Dragobete, fetele nemăritate pun busuioc sub pernă, pentru a-şi visa ursitul. Pentru multiplele sale întrebuinţări, această plantă este mult căutată şi des întrebuinţată încă din antichitate. Regii o foloseau pentru a-şi trata diverse boli, pentru îmbăiat, la parfumuri, dar şi în mâncăruri.
10 lei legătura
Ieri, în Piaţa Ceair din Piteşti, busuiocul uscat a… înflorit şi la colţ de stradă, şi la tarabă, semn că vânzătorii ambulanţi, respectiv negustorii cu mese închiriate au… mirosit afacerea. Marfa de sezon, căutată şi de oamenii bisericii, şi de muritorii de rând, se vindea la chită, cu un leu bucata, neducând lipsă de muşterii.
Un tânăr din Bascov cerea 10 lei pe tot atâtea mănunchiuri cu planta magică şi vindecătoare. Masa comerciantului îi atrăgea pe clienţi, fiind plină ochi de ierburi medicinale, de la busuioc, tei şi muşeţel, până la mentă, coada calului şi cimbrişor.
Un tonic general
Este bine de ştiut că busuiocul este o sursă importantă de fier, calciu şi vitamina A, conţinând şi vitamina B6, magneziu şi potasiu. Ceaiul din această plantă are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant şi tonic – digestiv. Este recomandat persoanelor care suferă de migrene pe fond nervos, colici, gastrită şi ulcer gastric, colită, bronşită sau gripă. Busuiocul poate fi folosit şi pentru a trata înţepăturile provocate de insecte.
Mirela NEAGOE