Un argeşean a descoperit plăcerea scrisului de mână când a ajuns la vârsta pensionării, fiind la concurenţă cu o nepoată de gimnaziu, cel puţin la fel de talentată. Cu ghiocei la tâmple, Petre Ghilencea din Piteşti a urmat, în urmă cu vreo doi ani, cursurile de caligrafie organizate de profesoara Lucreţia Picui la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”. A aflat secretele artei care dă viaţă literelor sau, mai bine spus, a semnelor grafice, iar acum nu vrea să închidă ochii până când nu va face să rodească sâmburele caligrafiei pe care el însuşi l-a semănat în comuna natală Hârseşti.
Pasiune descoperită la pensionare
Pentru bunicul Petre, orele petrecute cu peniţa în mână sunt mai ceva ca o terapie. Pasiunea pe care el a descoperit-o la aproape şapte decenii de viaţă cere multă muncă şi răbdare de… tutun. Pensionarul este fericit că nepoata sa, Alexia, îi calcă pe urme.
„Ca să iasă ceva deosebit, scrisul de mână trebuie să fie foarte ordonat şi să respecte principii de bază, cum ar fi aşezarea în pagină sau înclinarea literelor la 36-55 de grade. Paralelismul literelor trebuie şi el respectat obligatoriu”, m-a instruit absolventul cursurilor de caligrafie, domnul Ghilencea. Omul nostru îi instruieşte în această direcţie, în mod voluntar, pe elevii din Hâseşti.
Pensionarul „bate toba cu caligrafia” (cum ar cânta formaţia „Zdob şi Zdub”) fiindcă organizează gratuit – de regulă în fiecare zi de vineri – cursuri de caligrafie la biblioteca din comuna natală, visând la clipa în care consătenii săi vor ajunge cei mai buni caligrafi de pe Valea Cotmenei.
Pana tricoloră
În această deprindere de a scrie frumos, un rol important îl joacă instrumentul de scris. Peniţa care primeşte cerneala necesară este una specială. Bunicul Petre şi-a confecţionat singur un tip de unealtă care serveşte la scris, folosind ca materie primă arhaica pană de gâscă, fiartă în prealabil două-trei minute (forma ascuţită de scriere este dată cu ajutorul unei lame). A vopsit peniţa fermecată în tricolor.
Caligraful care mai are un an şi ajunge septuagenar a fost tehnician în construcţii civile şi industriale. Ambiţia bunicului „cu mâini de aur” este să deschidă prima sa expoziţie de caligrafie în Hârseşti. Ar fi perfect pentru el dacă asta s-ar întâmpla la 21 iunie, când vor fi organizate manifestări prilejuite de ziua comunei.
Domnul Ghilencea mi-a arătat un portofoliu de lucrări. Cuvinte cu aere romantice, hieroglife frumos meşteşugite, litere stilizate, ornamente care mai de care… Poezia lui Adrian Păunescu – „Repetabila povară” – este scrisă caligrafic pe un… sul de hârtie, lung de un metru. Pe această lucrare a pus ochii o maică stareţă de la Suceviţa, pentru a o expune la mănăstire.
Mirela NEAGOE