Proiectul de buget de stat a fost publicat şi va intra în dezbaterea Parlamentului. În 2019 se mizează pe un Produs Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, pe o inflaţie medie anuală de 2,8% şi pe un deficit bugetar estimat la 2,55% din PIB. Proiectul de buget este configurat pe o creştere economică de 5,5% prevăzută în 2019 şi pe un ritm mediu anual de 5,2% în perioada 2020-2022. Cheltuielile sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB. Cele mai mari ponderi în PIB le au cheltuielile cu asistenţa socială – estimate la 109,8 miliarde lei, respectiv 10,7% din PIB (ca în 2018) şi cheltuielile de personal – 102,5 miliarde lei (10% din PIB).
Cheltuieli de personal
Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele libere se va compensa numai cu timp liber, cu anumite excepţii în domeniile apărării, siguranţei şi ordinii publice sau personalului cu statut special, spune raportul care însoţeşte legea bugetului. În perioada 2019-2021, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă premii, cu anumite excepţii in cazul sportivilor şi colectivelor tehnice, studenţilor, elevilor şi profesorilor. Nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă. Instituţiile şi autorităţile publice nu acordă bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă reglementate de Legea 165/2018. Impozitul pe venit estimat a fi încasat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale rămâne integral în judeţul pe raza căruia a fost încasat şi se repartizează pe unităţi administrativ-teritoriale
Asistenţă socială
Ar fi bine ca, după promulgarea legii, să nu cadă în sarcina primăriilor cheltuielile cu asistenţa socială – a opinat edilul-şef Cornel Ionică. La Piteşti, aceste cheltuieli ar fi de circa 20 milioane lei. Pe de altă parte, în municipiu va creşte, de la 30 milioane lei la aproape 40 milioane lei, subvenţia pentru termoficare, în condiţiile majorării tarifului de producţie de la 393 lei la peste 430 lei. Deocamdată nu s-a luat o decizie privind tarifele pentru populaţie, dar este de aşteptat ca acestea să fie mărite după 1 aprilie.
Bugetul Piteştiului, în martie
Primarul Ionică a mai spus că proiectul de buget al Piteştiului va fi adoptat, cel mai probabil, în luna martie, februarie fiind dedicată definitivării acestuia pe fondul întârzierii bugetului de stat. De asemenea, în februarie va avea loc şi o dezbatere publică privind bugetul Piteştiului. Tot joia trecută la Piteşti a fost aprobată şi lista provizorie de investiţii din acest an, punându-se accent îndeosebi pe continuarea unor lucrări (pieţele Trivale şi Găvana, locuinţe sociale, asfaltări, amenajarea unui sediu pentru Evidenţa Populaţiei, minihotelul primăriei etc). De asemenea, se asigură fondurile de cofinanţare a unor investiţii care ar urma să înceapă cu bani de la bugetul de stat sau din fonduri europene. Dacă vor începe…