În plină isterie mediatică privind gripa, altele sunt problemele care preocupă în mod special administraţiile locale. Cele mai multe se referă la buget, nu la epidemia declarată azi de ministresa Sănătăţii.
Concret, dimineaţă, la Colegiul Prefectural i-am simţit pe primari fremătând. Ne-o spuneau mai mult afară, pe culoare, mai puţin în sala de şedinţe. Mulţi se tem că nici anul acesta, după votarea bugetului naţional, nu vor primi sumele promise pentru investiţii. Şi că iar va fi un an de cârpeală, în pofida faptului că politicienii vor veni, în două rânduri, cu mâna întinsă după voturi. Lumea a început să-i cunoască pe ăştia de la partide: atunci când e vorba de cerut, nu-i întrece nimeni. Mai greu e cu datul…
Edilii vor să ştie ce-or să le spună oamenilor care-i întreabă de asfaltări, de drumuri, de vreun pod sau de vreo şcoală. Fiindcă Guvernul – vorba lui Caragiale – „ca să nu rămâie repetent şi anul acesta” – le-a promis bani frumoşi, cote întregi din impozitul pe venit global (celebrul IVG), sume cu care primarii ar fi îndreptăţiţi nu să anunţe că fac aeroplane sau avioane, dar măcar că termină nişte lucrări importante şi că încep altele, de apă, de canalizare, de gaze şi câte şi mai câte.
Uite, de pildă, la Piteşti, dacă edilul-şef Cornel Ionică ar primi toată suma din IVG, altfel ar vedea situaţia, cu ceva nuanţe de roz, fiindcă ar fi vorba despre 1.000 de miliarde lei vechi. Da, ştim, suma pare uriaşă, sunt multe zerouri, dar în condiţiile în care numai reabilitarea Căii Depozitelor ne costă 250 miliarde lei vechi, socotelile se fac altfel. Oricum, ar fi ceva, iar primarul s-ar gândi de două ori dacă în 2019, an electoral, ar renunţa la subvenţia la căldură, acordată, în mod discriminatoriu, celor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Sau dacă măcar ar „ciupi” vreo 50 de miliarde din această subvenţie greu de suportat. E clar că în ambele variante asta ar însemna scumpirea căldurii la Piteşti, la cei fără centrale termice, măsură care, în opinia noastră, tot ar trebui luată cândva.
O mică paranteză: când într-o recentă conferinţă de presă Cornel Ionică anunţa că se gândeşte la astfel de măsuri, în condiţiile unui buget de austeritate, unul dintre ziariştii „de online” a şi „şoricărit” pe net o „bombă”. Pe scurt, piteştenii racordaţi la Termo Calor primeau astfel „informaţii incendiare”, conform cărora primarul a declarat că scumpeşte căldura. „N-am declarat eu aşa ceva” – a spus edilul-şef şi putem confirma asta. N-a declarat, dar a luat în calcul…
Sincer, în momentul de faţă, când primarii se vaită de buget, nouă mai… incendiară ni se pare informaţia că se măresc salariile la Consiliul Judeţean. Erau mari şi aşa, poate cele mai mari din ţară, dar mai cresc puţin. Plus vouchere de vacanţă (1.450 lei), plus normă lunară de hrană (vreo 200 lei net), plus sporuri de vechime. Deci, are balta judeţului peşte. De la naşu’ mare, să trăiască!
Cât priveşte bugetul naţional, Guvernul are o datorie faţă de comunităţile locale. „Ca să nu rămâie repetent şi anul acesta”…
2 Comentarii
Goargăș
,, Bă, anul ăsta Finanțele e mai ale dracului ca oricând. Uite, am aici Ordinul 4020. Nu mai ține cu amânatul, Moromete!” (Perceptorul, șeful agentului Jupuitu’). Păi să dea, ăștia, moromeții, mai mult la buget ca să ajungă pentru toți. Că altfel, C.J. poate spune despre primari ,,cu ăștia nu vorbesc, că e proști” (Cocoșilă).
Gabriel Lixandru
Foarte inspirat!