Municipiul Piteşti se poate dezvolta, se poate moderniza. Şi are cu ce. Asta reiese cel puţin dincalculul hârtiei. Pentru că sunt bani, cu 40% mai mult decât anul trecut, iar 45% din ei merg la investiţii! O perspectivă optimistă, posibilă graţie consensului politic dintre Cristian Gentea, cei doi viceprimari şi partidele implicate.
O bijuterie
S-au aşezat la masa negocierilor de mai multe ori, iar ieri reprezentanţii celor trei partide, PSD, PNL şi USR, în speţă edilul-şef încadrat de cei doi viceprimari, Gelu Tofan şi Mihai Mihăilescu, au apărut în faţa presei, la o conferinţă, cu un aer binevoitor, amical, optimist. Alături, city-managerul Lucreţiu Tudor, care, după ce a trecut în revistă nişte obiective în curs de realizare, precum cele trei săli de sport de la şcolile „N. Iorga”, T. Arghezi” şi „A. Păunescu”, a vorbit despre un proiect grandios anunţat încă de anul trecut, un bazin de înot didactic care va fi „de două ori cât cel de la Mioveni din toate punctele de vedere, al suprafeţei, al dotărilor etc”. Tot el a… profeţit că stadionul „N. Dobrin”, după modernizare, va fi o bijuterie arhitecturală cu 15.000 de locuri.
Priorităţi
Mult mai amplă a fost prezentarea bugetului, pe mari capitole, făcută de primarul Cristian Gentea. Municipalitatea are îndeajuns „în traistă” încât să pronească la drum în 2022 întru realizarea unorproiecte. „Pentru dezvoltare avem prevăzuţi 320.757.000 lei, dublu faţă de anul trecut” – a spus edilul-şef, care a arătat în linii mari cum se vor cheltui banii. Enumerăm doar câteva dintre planurile edililor: 40 autobuze electrice; 20 autobuze ecologice, un sistem de management al traficului; modernizarea infrastructurii trasportului public; parcări, una în Prundu, alta în zona centrală; reabilitarea unor străzi: să nu mai existe pe raza urbei vreo stradă de pământ, neasfaltată! Sunt prevăzute pasaje pe CaleaDepozitelor şi un sens giratoriu pe Calea Craiovei; reabilitarea infrastructurii pe străzile N. Dobrin şi Fraţii Goleşti. Alte „direcţii” în care o vor lua-o banii piteştenilor: iluminat public inteligent; protecţia mediului; colectarea selectivă a deşeurilor; a treia extindere în Parcul Lunca Argeşului; panouri fotovoltaice; extinderea zonei de agrement a Parcului Trivale; amenajarea a 60 de locuinţe sociale, prin transformarea căminului Liceului „D. Dima”; modernizare urbană în zona blocului G1 Războieni şi a blocului Coremi-Arpechim etc. Mulţi bani vor fi alocaţi sportului, aici proiectele fiind ample şi multiple, pe lângă continuarea investiţiilor începute precum modernizarea Bazinului Olimpic sau amenajările din jurul Sălii Polivalente, fiind în stadiul de proiect: un stadion de atletism, o Academiede Tenis, un complex sportiv în Ştrand şi o altă bază sportivă pe strada A. Saligny. Nu în ultimul rând, se va investeşte în educaţie, reabilitarea, modernizarea, dotarea şcolilor fiind o prioritate.
Nu puteam bloca Piteştiul
Cei trei reprezentanţi ai PSD, PNL şi USR au dat impresia că au găsit numitorul comun astfel încât contrele pe tema bugetului nu au fost atât de evidente. De altfel, viceprimarul Gelu Tofan a spus ieri în faţa presei: „Vom aproba bugetul, pentru că e vorba despre multe investiţii publice. E un buget echilibrat între funcţionare şi dezvoltare, care prevede un program de investiţii generos. Nu aveam de ce şi nu puteam bloca Piteştiul pentru că şi noi liberalii am avut pretenţiile noastre, cum ar fi studiul de fezabilitate pentru un nou spital, iar în această privinţă am găsit toată deschiderea din partea primarului.” Nu în ultimul rând, Tofan a spus că unele proiecte de investiţii prinse în buget sunt propunerile sale, un pasaj rutier pe strada Depozitelor şi altele.
Mesaj cordial
Dacă „prietenia” dintre social-democratul Cristian Gentea şi liberalul Gelu Tofan poate fi pusă şi pe seama alianţei de conjuctură dintre PSD şi PNL de la nivel central, surpriza vine din partea celuilalt viceprimar, Mihai Mihăilescu, reprezentant al USR. El a mărturisit: „Propunerile noastre au fost luate în seamă: studiul de oportunitate pentru zona metropolitană, ideea unei parcări subterane sau supraterane în zona centrală a Piteştiului, fie la Finanţele Publice, fie în Parcul 1907. Tot eu şi consilerii locali ai USR am propus dotarea unor şcoli cu laboratoare de robotică şi intenţia noastră este ca în următorii trei ani fiecare şcoală din oraş să aibă un laborator de robotică!” De altfel, deseori Mihai Mihăilescu a spus că pentru municipalitate educaţia trebuie să fie o prioritate absolută, iar ieri a accentuat: „Investiţiile în învăţământ şi educaţie sunt cele mai importante şi ne bucurăm că se întâmplă aceste lucruri şi le susţinem”. Ca o picanterie, vicele USR a spus că primarul Cristian Gentea a fost de acord şi cu o altă propunere a lui, un ring de box la Sala Polivalentă. Prilej pentru o jurnalistă să se amuze: „Acolo ar trebui să se înfrunte politicienii, un ring de box politic!” Deocamdată, iată, pe tema bugetului local, a fost consens.
Un Comentariu
Pitesti
Primarul Gentea trebuie sa le impuna managerilor de la termoficare si apa canal un plan de reducere de costuri.Trebuie sa fie constient ca actualele preturi la termoficare sunt aberante pentru pitesteni.Ca si la apa.Principalul anunt care va trebui sa-l faca primarul este ca a refus facturile la termoficare si apa canal.Altfel termoficarea va intra in faliment pentru ca oamenii nu vor putea platii facturile jafului.Nu este posibil ca cei de la apa canal si termoficare sa traiasca ca nababii pe banii pitestenilor.