Proiectul legii bugetului de stat publicat recent de către Ministerul Finanţelor i-a pus pe jar pe edilii din toată ţara, indiferent de culoarea lor politică. Şi primarii din Argeş şi-au exprimat nemulţumirea, spunând că sunt „sufocaţi” de sarcini noi, dar fără să le fie alocate resursele necesare. În acest sens, edilii s-au coalizat şi încearcă să-i determine pe guvernanţi să ia măsuri.
Asociaţia Municipiilor
Primarul Cornel Ionică a participat ieri la o nouă şedinţă a Asociaţiei Municipiilor din România, la Bucureşti. Principala temă de discuţie a fost, desigur, legată de buget. „Aşteptăm legea bugetului de stat pentru a şti pe ce sume ne bazăm în elaborarea propriilor bugete locale. De asemenea, ne preocupă modul de alocare a sumelor din impozitul pe venitul global şi, mai ales, faptul că Guvernul a transferat, prin proiectul anunţat, cheltuielile sociale către bugetele locale”, ne-a declarat Cornel Ionică. Unele surse spun că se va reveni asupra deciziei de a transfera cheltuielile sociale către bugetele locale. În acest fel, ar rămâne la bugetele locale mai mulţi bani din IVG (60% faţă de 43% anul trecut) şi, deci, ar fi mai multe fonduri pentru investiţii. Rămâne de văzut.
Asociaţia Oraşelor
În Argeş sunt trei municipii (Piteşti, Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş) şi patru oraşe (Costeşti, Mioveni, Ştefăneşti, Topoloveni). La rândul lor, edilii din cele patru oraşe fac parte dintr-o asociaţie care ieri le-a adresat guvernanţilor o scrisoare deschisă foarte dură. Sufocaţi de competenţele transmise la nivel local şi îngrijoraţi de noile propuneri ale Guvernului, primarii oraşelor mici şi mijocii se vor întâlni pentru a-şi decide poziţia faţă de proiectul de lege privind bugetul de stat, anunţă aceştia. Edilii se declară „preocupaţi de faptul că, în ultimii ani, bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au suferit scăderi semnificative, care nu au putut fi compensate prin măsurile luate de autorităţile administraţiei publice locale şi nici în urma rectificărilor bugetare făcute de Guvern”, dar şi „îngrijoraţi de propunerea Guvernului privind trecerea în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale a cheltuielilor pentru protecţia copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, drepturilor salariale ale însoţitorilor şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi salarizării personalului neclerical”. În acest context, Asociaţia Oraşelor din România a solicitat ministrului Finanţelor Publice şi preşedinţilor celor două Camere o întrevedere urgentă pentru discutarea propunerilor referitoare la buget. Principalele solicitări sunt ca finanţarea cheltuielilor cu asistenţa socială „să fie asigurate conform mecanismului folosit în anul 2018 din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, asigurate de bugetul de stat” şi „menţionarea, în Legea privind bugetul de stat pentru anul 2019, a sumelor care vor fi atribuite pentru fiecare comună, oraş, municipiu şi judeţ, aşa cum a făcut legea bugetului de stat pe anul trecut”.