De ceva vreme, poliţia se confruntă cu o nouă metodă skimming prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit, urmate de golire a cardurilor bancare.
Cunoscută sub numele de „bucla libaneză”, aceasta constă în montarea la gura bancomatului a unui dispozitiv care blochează cardul înăuntru. În timp ce utilizatorul se chinuie să-l recupereze, apare un „binevoitor” care pândeşte în apropiere şi îşi oferă ajutorul. Aşa află PIN-ul chiar de la deţinător şi după plecarea acestuia, extrage cardul din bancomat, apoi copiază datele, le scrie pe un card falsificat şi scoate toţi banii.
Pentru a nu fi victime acestui tip de infracţiuni, poliţiştii recomandă:
* nu lăsaţi la vedere chitanţe, facturi sau alte documente care conţin informaţii despre cardul dumneavoastră bancar;
* anunţaţi imediat banca dacă vă schimbaţi datele personale (adresa, număr de telefon etc.);
* dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereţi şi nu permiteţi ajutorul nimănui, nu divulgaţi codul PIN-ul şi luaţi imediat legătura cu unitatea emitentă;
* acoperiţi tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN şi verificaţi autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar;
* înainte de a efectua orice operaţiune de extragere de numerar, este bine să trageţi uşor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsităţii tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta prezintă o uşoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.
Din datele de care dispunem, până acum în Argeş nu s-a înregistrat o astfel de situaţie, dar oamenii legii îndeamnă la vigilenţă fiindcă, vorba aia, paza bună trece primejdia rea.