Crescut de stat, Ionuț Neleț a absolvit cursurile de bucătar, urmând o școală de meserii. La numai 20 de ani simte nevoia de a le împărtăși copiilor din centrele rezidențiale aflate în subordinea DGASPC Argeș trăirile personale, cu bune și cu rele. Povestea lui este despre asumarea greșelilor, iertare, găsirea unui țel, perseverență, pasiune și iubire.
Abandonat
După ce a fost abandonat încă de la naștere (nu numai el, ci și fratele său geamăn!), Ionuț aajuns în grija sistemului de asistență socială al DGASPC Argeș. Gemenii au stat într-un centru de plasament pentru copiii abandonați denumit popular „leagăn” până la vârsta de doi ani,următorii patru ani au fost crescuți de un asistent maternal, apoi au ajuns la Complexul de Servicii pentru Copilul în Dificultate din Câmpulung (CSCD).
Ispite
Tânărul instituționalizat are o dificultate la mers, handicapul fiind din naștere. La vârstă fragedă s-a luptat cu ispitele și cu neîmplinirile. În clasa a VII-a a intrat într-un anturaj nepotrivit și s-a îndepărtat de școală. Prețul plătit pentru această greșeală pe care acum o regretă a fost distanțarea de fratele lui geamăn.
Curaj
Ionuț și-a acceptat condiția și problemele de sănătate. A pornit curajos cu centimetri lipsă la ambele picioare în maratonul vieții în momentul în care a realizat că un mod de a depăși obstacole este competiția cu el însuși. Acum încearcă să își croiască un drum frumos prin viața plină de provocări. A prins încredere în el însuși, dar nu uită să le fie recunoscător celor care i-au fost aproape.
Ajutor
Chiar dacă a fost abandonat la naștere, tot parcursul său de până acum arată că Dumnezeu nu l-a părăsit. Nici pe el, nici pe fratele lui geamăn. Ba, dimpotrivă, copiilor le-a scos în cale oameni minunați, care i-au sprijinit și le-au îndrumat pașii. Personalul de la CSCD Câmpulung l-a ajutat pe Ionuț să înțeleagă că niciodată nu e prea târziu pentru schimbarea în bine. Important este să îți găsești un țel, un vis și căile potrivite pentru a merge mai departe.
Visuri
Școala de meserii „Concordia” Ploiești, unde a urmat cursul de bucătar, i-a schimbat, în bine, traiectoria vieții. Aici a învățat nu doar tainele bucătăriei, ci și cum să facă față situaților speciale sau presiunii. Ionuț visează să urmeze o facultate, să-i calce pe urmele fratele lui, care este student în anul II la facultatea de Drept. Vrea să devină cunoscut în lumea bucătarilor de succes de la București și să ajungă la casa lui. Dar cea mai aprigă dorință a sa este să își ajute mama pe care a văzut-o, pentru prima oară după abandon, când avea 15 ani. Întâlnirea a fost una emoționantă. Ionuț a iertat-o…
Ionuț
Ionuț: „Aveam o diferență de doi până la patru centimetri la lungimea picioarelor mele. Centrul de la Câmpulung m-a ajutat foarte mult, fiindcă personalul s-a ocupat de mine și, timp de șase ani, am fost dus la medic în Pitești. Am purtat ghete speciale și am făcut ședințe de kinetoterapie. Așa am ajuns acum să am o diferență de doar doi centimetri. (…) În clasa a VII-a nu mi-a mai ars de carte, nu am mai învățat cum trebuie și am rămas mult în urmă. Abia în clasa a VIII-a, la examen, mi-am dat seama cât de mult am greșit că nu am fost destul de serios la școală. Nu am reușit să îmi continui studiile alături de fratele meu, să intrăm amândoi la seminarul teologic și drumurile ni s-au despărțit. Eu am fost nevoit să merg la școala profesională. A fost un mare regret și o durere imensă pentru mine. Pentru prima dată am simțit o ruptură față de fratele meu, singura persoană pe care o am alături în această viață. (…) Suntem nouă frați. Am fost de sărbători acasă la mama și i-am dus ce avea nevoie, am făcut lista de cumpărături cu fratele meu geamăn. Țin legătura cu ea, vreau să merg cât de des pot pe la ea. Nu are apă curentă, nu are baie. Vreau să o ajut să aibă canalizare, gaze. Vreau să o ajut să trăiască și ea în condiții decente”.
Lecție
Pentru a-și face cunoscută povestea de viață, Ionuț vrea să ajungă prin toate centrele rezidențiale pentru copii din subordinea DGASPC Argeș și să le vorbească celor pe care viața i-a adus aici despre experiențele lui, despre ce a învățat din greșelile pe care le-a făcut, despre ce înseamnă să nu te lași bătut. Lecția de viață a lui Ionuț este consemnată în cartea de aur a DGASPC Argeș, fiind postată de Facebook.
Un Comentariu
Aloe Vera
… Ca pe vremuri : ” scrieti, romani ; numai scrieti ! ” Dusu-s-au vremurile / cu bune si cu rele ; timpu-ar fi sa ne mai si desteptam ! Altfel, inainte tot ca racul !