# Dan Manu a ţinut personal să vadă ce mâncare e şi cum se prepară în noua bucătărie.
# Din fericire, gripa nu e în meniu!
Spitalul de Pediatrie Piteşti a prezentat astăzi oficial noua bucătărie, o investiţie majoră care vine după 35 de ani în care unitatea medicală a fost privată de îmbunătăţiri pe această linie. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Argeş, în frunte cu preşedintele Dan Manu care a ţinut să precizeze că nu a pregătit vizita şi că ideea i-a venit azi-noapte, înainte de culcare.
Echipat corespunzător, cu mască, halat şi cipici, preşedintele CJ a investigat noile achiziţii ghidându-se cu ajutorul simţului… olfactiv. La un moment dat, nu a mai rezistat tentaţiilor de pe aragaz şi a întrebat bucătăresele care este meniul zilei.
„Avem un meniu apetisant! Ciorbă de perişoare şi friptură pe… grill” – au spus angajatele spitalului.
Precizăm că şeful CJ nu a atentat la mâncarea copilaşilor, şi-a pus pofta în cui, mulţumindu-se cu turul oferit de „ghizii” care ne-au dezvăluit secretele din bucătărie: managerul spitalului, ec. Florina Gheorghe, alături de dr. Adina Enescu – directorul medical şi Adela Silveanu, director îngrijiri.
Astfel, am aflat că bucătăria spitalului a beneficiat de lucrări de reparaţii capitale care s-au finalizat la 31 decembrie 2018, după care s-a făcut dotarea cu echipamente specifice, noi-nouţe. Investiţia totală a fost de 855.592,28 lei, din care reparaţiile şi modernizarea au costat 533.551,18 lei (sursă de finanţare, bugetul CJ Argeş). Echipamentele specifice (plite, frigidere, cuptoare ş.a.m.d.), în valoare totală de 322.241,10 lei, au fost achiziţionate din veniturile proprii ale spitalului.
De unde venituri proprii?
„Veniturile proprii la care facem referire sunt din contractele de furnizare de servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Există o prevedere care spune că, după asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale spitalului, se pot aloca bani pentru investiţii în infrastructură. Iar de această parte s-a ocupat CJ Argeş.” – a spus Florina Gheorghe.
Ne-am gândit ca în momentul în care ne mutăm într-o casă nouă, să avem totul nou. Astfel, după ce CJ Argeş a suportat cheltuielile de infrastructură, conducerea spitalului a decis să achiziţioneze din fonduri proprii echipamentele necesare dotării bucătăriei. – a precizat dr. Adina Enescu.
Multe dintre echipamentele vechi erau cele de la dotarea iniţială a spitalului, la data punerii lui în funcţiune. Cum asta s-a întâmplat în 1984, reiese că Pediatria, până anul acesta, a folosit echipamente vechi de 35 de ani!
„Într-adevăr, marea majoritate a echipamentelor erau din 1984!” – a confirmat Dan Manu.
14 angajaţi
În cadrul noului blocul alimentar îşi desfăşoară activitatea un număr de 14 salariaţi: 5 asistente medicale cu atribuţii de asistent dietetician, 3 bucătari şi 6 muncitori necalificaţi. Spaţiul este realizat conform prevederilor Ordinului de Minister nr. 914/2006.
Circuitul alimentar
Cu 24 de ore înainte de servirea primei mese, secţiile predau către blocul alimentar listele cu pacienţi şi meniul. Se ţine cont dacă sunt regimuri comune care nu impun o alimentaţie deosebită sau, dimpotrivă, dacă e meniu pentru bolnavi cu anumite afecţiuni (de pildă, digestive) sau pentru grupe de vârste cuprinse între 0 şi 3 ani. Listele pentru aceşti pacienţi şi meniul din foaia de observaţie ajung în bucătăria dietetică. Atunci, asistentul de tură dietetician întocmeşte lista de alimente pe numărul de porţii care va fi predat către magazie. A doua zi, dimineaţa la 6, asistentul de tură ridică aceste alimente din magazie şi ajung în spaţiile de prelucrare. Apoi merg în bucutăria caldă spre a fi preparate conform meniului afişat. La orele prânzului, responsabilii de pe secţie coboară în blocul alimentar cu recipientele din dotare, cu căruciorul, accesând liftul special pentru distribuţia mesei. Traseul este unul separat de cel al vizitatorilor. Pe fiecare secţie se face verificarea periodic de către un epidemiolog.
„Totul este sub control. Se iau probe din fiecare produs preparat. Acesta se depozitează într-un spaţiu destinat acestei proceduri, dotat cu frigidere. Se iau inclusiv mostre de ceai. Depozitul este destinat strict alimentelor. Sunt cinci mese pe zi: micul dejun, gustarea de la ora 10, prânzul, gustarea de la ora 16 şi masa de seară. Media este de 100 porţii / zi, în funcţie de numărul pacienţilor internaţi. Standardul de cost este de 15 lei/zi.” – a precizat directorul medical.
Aprovizionarea
Există o comisie de alimente care, împreună cu medicul de specialitate, face un necesar pe grupe de alimente: fructe, legume, carne, ouă ş.a.m.d. În urma caietului de sarcini, se intră în SICAP şi se face achiziţia în urma unui acord-cadru pe doi ani de zile, cu livrare periodică.
Gripa nu e în meniu
Vizitatorii pot avea acces în spital, în timpul orelor de vizită, dar nu mai mult de 10 minute. Fiecare vizitaor va fi echipat cu mască, botoşi şi halatul de unică folosinţă. Pe secţii, se face triaj epidemiologic, atât al personalului, cât şi al vizitatorului. În Spitalul de Pediatrie nu a fost şi nu va fi internat niciun pacient care are gripă. Aceste cazuri vor fi direcţionate către pavilionul de boli contagioase din curtea Centrului de Diagnostic.
„Este nevoie de o secţie separată pentru copii cu boli contagioase, este însă greu de spus când vom avea aşa ceva. Acest lucru va veni şi luăm în calcul un proiect adaptat pe acest considerent. Ar putea fi chiar în spatele spitalului, acolo unde CJ deţine un teren” – a spus Dan Manu.
Bine ar fi să se urgenteze un asemenea proiect fiindcă mulţi părinţi care au copii suferinzi de boli contagioase sunt îngroziţi numai de ideea că trebuie să-i interneze în cadrul unei secţii nemodernizate, fără aerisire, la grămadă cu adulţii.
Foto: Adrian GOLESCU, George OLTEANU