…O spune antrenorul de box Ioniţă Mărăşescu, coordonatorul acestei secţii din cadrul CSM Piteşti. Ajuns la frumoasa vârstă de 52 de ani (pe care-i va împlini în această lună, pe 24), profesorul spune că, privind în urmă, nu are regrete. S-a dedicat acestui sport aparent dur, dar extrem de inteligent, după cum însuşi ne-a precizat, de la vârsta de 14 ani. Atunci a început să descifreze tainele pugilismului, dascăl fiindu-i Ion Găureanu, la CS Viitorul Piteşti. A mai activat şi la clubul Câmpulung Muscel, fiind preluat de antrenorii Gheorghe Vlad şi Cristian Panaitescu, părintele boxului argeşean. Acolo i-a avut colegi pe Mircea Fulger, medaliat la Olimpiada de la Los Angeles, şi pe Viorel Ioana, medaliat la Campionatele Mondiale.
După ce a renunţat la cariera de boxer, a îmbrăţişat-o pe cea de antrenor pe care şi-o exercită cu maximă pasiune şi devotament. Din mâinile lui au ieşit mulţi campioni naţionali, însă spaţiul nu ne permite să-i menţionăm pe toţi. Amintim doar că i-a modelat talentul şi l-a făcut să urce pe culmile performanţei pe Răzvan Andreiana, vicecampion mondial în 2008 şi campion european în 2007, la categoria 52 kg.
Medaliat la campionatele naţionale, principala calitate a lui Ioniţă Mărăşescu este modestia. Nu-i place să vorbească despre sine şi să se laude cu rezultatele obţinute.
„Fiecare om are o chemare”
Am stat de vorbă ieri cu profesorul Ioniţă Mărăşescu despre beneficiile sportului în rândul tinerilor şi cât de mult ajută boxul la îmbunătăţirea stării fizice. „Fiecare om are o chemare pe lumea aceasta, un har. Aşa cum eu am avut la 14 ani, când, deşi părinţii s-au opus cu vehemenţă, am spus răspicat faptul că vreau să fiu boxer. Boxul este numit pe bună dreptate şahul cu pumni. Ca şi şahul, boxul este un sport al inteligenţei. Pugilismul modelează caractere, le face mai puternice, este un sport al minţii, pentru oameni puternici, duri, inteligenţi şi îndemânatici. Oamenii sunt diferiţi, fiecare cu temperamentul său. În box duritatea nu este principala calitate a unui sportiv. Boxerii sunt, să ştiţi, oameni temperaţi. Ei îşi varsă nervii în sala de antrenamente, nu dau cu pumnul în afara ringului. Un boxer, dacă nu e inteligent, nu rezistă în acest sport. Trebuie să intuieşti mişcările adversarului, ceea ce presupune un grad de inteligenţă extraordinar. Un om fără inteligenţă nu are ce căuta în sportul de performanţă. Cât priveşte beneficiile acestui sport, ele nu sunt deloc puţine. Orice fel de mişcare înseamnă viaţă, înseamnă sănătate. Uitaţi-vă în jur şi veţi vedea tot mai mulţi copii obezi. De ce? Din vina părinţilor, care, din comoditate, îi lasă în faţa calculatorului sau a tabletei şi uită de ei. Iar micuţii ronţăie tot felul de prostii, consumă sucuri şi până la obezitate nu mai e mult. Alimentaţia şi lipsa mişcării consecvente ne îmbolnăvesc, ţineţi minte acest lucru!”, ne-a declarat profesorul Ioniţă Mărăşescu.
„Ambiţie, tenacitate şi dorinţă de a învinge”
Că boxul îmbunătăţeşte vizibil sănătatea şi o menţine o demonstrează un moment dificil trăit de interlocutorul nostru în anul 2005, când a suferit un nefericit accident. Coborând scările sălii de box, a alunecat pe gheaţă şi a căzut pe spate. În urma impactului cu solul a suferit o puternică contuzie la coloană, o vertebră deplasându-se 10 mm. Nu s-a operat pe loc, din lipsa banilor, şi a mers la sală în baston, pentru a-şi antrena elevii.
Doi ani mai târziu s-a operat la Spitalul Militar Central din Bucureşti şi de atunci, zilnic, urmează un program de gimnastică medicală, care-i conferă o formă fizică de invidiat: „De-atunci am coloana susţinută de un schelet metalic în şuruburi şi am handicap fizic de gradul trei. Nu mai pot face eforturile pe care le executam înainte, dar zilnic fac gimnastică medicală. Dacă nu eram sportiv şi nu-mi plăcea mişcarea, acum nu mai eram om întreg, sunt sigur. Nu m-am dat bătut, m-am luptat cu viaţa în cele mai grele momente. Dar Dummnezeu mi-a dat putere şi ambiţie de a învinge toate vicisitudinile vieţii. Asta le trebuie tinerilor de astăzi, ambiţie, tenacitate şi dorinţa de a se lupta cu viaţa. Această mentalitate o au toţi cei care practică sportul. Pentru că mişcarea irigă creierul şi îi dă o atitudine pozitivă în orice moment al vieţii. Deşi sunt bărbat, au fost multe momente când am plâns, dar de fiecare dată m-am ridicat şi am devenit mai puternic. Aşa trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri, să fie puternici, pentru că doar aşa vor rămâne sănătoşi”, a concluzionat antrenorul coordonator al secţiei de box de la CSM Piteşti, Ioniţă Mărăşescu.
Monica CRISTEA