În acest weekend, care tocmai s-a încheiat, uneveniment privat a fost sistat de jandarmi, iar organizatorii au fost sancționați cu 3000 de lei. De asemenea au mai fost aplicate alte 87 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 24.950 lei pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la portul măștii de protecție sau referitoare la producerea unor fapte antisociale.
În ultimele trei zile, jandarmii alături de poliţişti au acţionat pentru verificarea respectării normelor legale specifice stării de alertă. Au fost vizate în special zonele aglomerate, centrele comerciale, mijloacele de transport în comun, precum şi localurile publice şi alte locaţii în care s-ar putea desfăşura evenimente private, a căror desfăşurare nu este permisă în această perioadă dificilă.
Jandarmii au depistat, la un local de pe raza localității Bascov, același de săptămâna trecută, un eveniment privat la care participau mai multe persoane.
Desfășurarea evenimentului a fost sistată, iar organizatorul evenimentului și reprezentantul localului au fost sancționați contravențional, cu amenzi în valoare totală de 3000 de lei, conform Legii 55 din 2020 privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, respectiv ca urmare a nerespectării măsurilor de diminuare a impactului riscurilor.
Jandarmii care se aflau într-o acțiune punctuală auaplicat unei femei în vârstă de 40 de ani trei sancțiuni contravenționale în valoare de 5000 de lei pentru adresarea de cuvinte jignitoare oamenilor legii, refuzul de a furniza date pentru stabilirea identității sale și pentru faptul că a împiedicat jandarmii să legitimeze o altă persoană.
Începând de astăzi intră în vigoare completările la H.G. nr. 935/2020, astfel:
1.Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor;
2. Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri in spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;
3.În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00-05:00, cu unele excepții expres menționate de actul normativ; Pentru verificarea motivului deplasărilor, persoanele sunt obligate să prezinte, la cerere, legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;
4. Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor; Prin excepție, se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.