Bombă ecologică la Albota. Sute de familii au reclamat mirosurile teribile și fumul degajat.
DIICOT a făcut percheziții la o firmă ce are sediul în clădirea Consiliului Județean Argeș într-un dosar cu fraude uriașe, ce vizează groapa de gunoi de la Albota (Argeș). Timp de 10 ani, sute de familii ce trăiesc acolo au reclamat mirosurile teribile și fumul degajat. Acum ies la iveală o bombă ecologică și o fraudă imensă comisă de oameni de afaceri cu complicitatea autorităților.
Începând cu anul 2012, o grupare infracțională din Argeș a raportat fictiv mii de tone de deșeuri reciclate, pentru a încasa sume uriașe de la statul român. Prejudiciul este unul foarte mare, din primele estimări fiind vorba de cel puțin câteva milioane de lei. În realitate, deșeurile nu erau reciclate.
În plus, în fiecare an sute de tone de deșeuri erau arse sau îngropate la groapa de gunoi de la Albota, poluarea fiind una de proporții, iar mirosurile pestilențiale ajungeau la kilometri distanță.
Cu toate acestea, autoritățile județene nu au avut vreo reacție la numeroase sesizări ale cetățenilor. Din fericire, DIICOT Pitești a avut reacție concretă la neregulile uriașe de la groapa de gunoi de la Albota. Procurorii DIICOT Pitești și zeci de polițiști au descins în dimineața zilei de marți, 21 martie 2023, la 33 de locații din Argeș, București, Ilfov și Vrancea. Numeroși anchetatori sunt la groapa de gunoi de la Albota.
Surse judiciare au precizat în exclusivitate pentru „Adevărul“ că au avut loc descinderi la groapa de gunoi din comuna Albota și la mai multe firme, iar în dosar sunt vizați oameni de afaceri importanți. Au fost făcute printre altele percheziții la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeș, societate ce controlează gestionarea deșeurilor publice din majoritatea localităților din județul Argeș. Societatea este condusă de Gabriel Moiceanu, membru PSD Argeș și fost consilier județean. A.D.I. Servsal Argeș are sediul chiar în clădirea Consiliului Județean Argeș.
Terenul pe care se află groapa de gunoi de la Albota este concesionat de mai mulți ani unei firme conduse de către omul de afaceri Gheorghe Văsâi. Acesta controlează mai multe firme ce au contracte de salubrizare în toată ţara. Una dintre firmele controlate de către Gheorghe Văsâi, Girexim Universal a câştigat în octombrie 2018 licitaţia organizată pentru activitatea de colectare şi transport a deşeurilor din tot judeţul Iaşi, urmând a gestiona activitatea de colectare selectivă a deşeurilor până în 2023, perioadă în care va primi 64,62 de milioane de lei (fără TVA).
Gheorghe Văsâi este judecat de câțiva ani într-un dosar cu 14 inculpați, dosar legat de un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate ce asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti. Procurorii DNA susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme, la care acţionari majoritari erau oamenii de afaceri Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsâi. În februarie 2020, Tribunalul București l-a condamnat în primă instanță la 6 ani de închisoare cu executare. Sentința a fost atacată, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, care va da pronunțarea definitivă în această primăvară.
Aceleași surse au confirmat exclusiv pentru „Adevărul“ că de la groapa de gunoi de la Albota au fost prelevate probe din aer, apă și sol, fiind suspiciuni întemeiate că este vorba de o poluare de proporții pe mari suprafețe de teren. Concret, în Argeș, din 2012 și până în prezent a acționat un grup infracțional organizat compus din zeci de persoane și care era specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase, de la colectare și transport, până la depozitare și sortare.
Mai multe persoane vor fi duse la audieri la DIICOT Pitești, fiind suspectate de comiterea infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals și instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor.
Grupul infracțional, din care făceau parte și politicieni din PSD Argeș, avea drept scop obținerea de mari sume ilegal, menținând monopolul și controlul asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale cu milioane de lei.
Practic, membrii grupului infracțional raportau ca reciclate cantități mari de deșeuri, cantități ce nu au existat în realitate și care erau facrurate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori.
Astfel a fost creat un prejudiciu foarte mare Administrației Fondului pentru Mediu, reprezentând contribuția ce ar fi trebuit achitată pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor din fiecare an, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile.
(Sursa: Adevarul.ro)
2 Comentarii
Anonim
nici macar legislatia in domeniu nu ati citit-o! Da bine in presa sa scrieti baliverne !
Anonim
Asta e o bombita, fata de ce bomba murdara, arunca in atmosfera altul. Tot din Arges. Hai ca il stiti sunt mai spre oarja. Arunca la greu dioxina in atmosfera.
De fapt sunt 2 . Unul arde deseuri si altul cica arde lemne.