1.600 de tone de deșeuri periculoase, care zac de neutralizate pe fosta platformă ARO din Câmpulung reprezintă o veritabilă bombă cu ceas. N-am spus-o noi, ci primărița municipiului de la poalele Mateiașului. Elena Lăsconi a tras (încă) un semnal de alarmă, arătând că starea de degradare a recipientelor care conțin cianuri este atât de avansată, încât oricând poate avea loc o tragedie. Starea de degradare a recipientelor în care zac cianuri și alte deșeuri este atât de avansată, încât oricând poate avea loc o tragedie. Multe dintre butoaiele cu deșeuri s-au prăbușit din cauză că paleții de lemn au putrezit. O simplă scânteie poate duce la un dezastru! De parcă această primejdie nu ar fi fost de ajuns, deșeurile periculoase se pot infiltra și în pânza freatică! Elena Lăsconi a postat pe Facebook imagini de la fața locului și a făcut apel la responsabilitate, arătând că a sesizat în scris autoritățile locale, județene și naționale, dar și DNA, pentru a verifica de ce nu a fost gestionată situația gravă de pe fosta platformă ARO. Primărița Câmpulungul a cerut ajutor la toate organizațiile de protecția mediului, inclusiv la „Green Peace”, rugânddu-le să se implice pentru a evita producerea unei catastrofe ecologice!
„Unii ar vrea să le ridice, dar nu au bază legală”
<<Bombă cu ceas la Câmpulung! Gata! Răbdarea mea ca autoritățile să-și facă treaba a luat sfârșit!Încă mă bazez pe spijinul Prefectului Argeș, dar nu știu cât de mult poate să facă pentru a ne scăpa de cele 1.600 de tone de deșeuri periculoase de pe fosta platformă ARO. Trebuie schimbată legislația și e mare nevoie de intervenția Guvernului! De un an de zile fac demersuri peste demersuri către toate autoritățile. Am vorbit cu fiecare generator de deșeuri. Unii ar vrea să le ridice, dar nu au bază legală.
Colac peste pupăză, firma „Global Eco Center” (cea care e a adus deșeurile la Câmpulung) se află acum în procedură de faliment și vrea să „se spele pe mâini”, să scape de responsabilitatea de a neutraliza deșeurile. Am făcut adresă către lichidator pentru a bloca falimentul înainte ca societatea responsabilă să ne scape de deșeuri.
Ieri (n.n., joi) am sesizat în scris: DNA (pentru a verifica de ce autoritățile locale, județene și naționale nu au gestionat situația deșeurilor cu prioritate, de ce Agențiile județene de protecția mediului din țară nu au cerut în tot acest timp generatorilor certificatele de neutralizare a deșeurilor periculoase pe care le-au produs etc), Prefectură, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ministerul Mediului, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Guvernul României, Parlamentul României (comisiile de mediu din Senat și Camera Deputaților).
Fac apel la „Green Peace” și la toate organizațiile de protecția mediului, la oamenii de bună credință, care vor să se implice pentru a evita producerea unei catastrofe ecologice! Starea de degradare a recipientelor în care zac cianuri și alte deșeuri este atât de avansată, încât oricând poate avea loc o tragedie. Multe dintre butoaiele cu deșeuri s-au prăbușit din cauză că paleții de lemn au putrezit. O simplă scânteie poate duce la o catastrofă ecologică, nu mai vorbesc de faptul că se pot infiltra și în pânza freatică, iar zeci de mii de oameni pot fi afectați, fără ca măcar să știe acest lucru. Nu am să tac, nu am să mă opresc până când nu voi avea certitudinea că fiecare câmpulungean va fi în siguranță, iar aceste deșeuri periculoase vor dispărea din orașul pe care îl iubesc!>>, a postat pe Facebook primărița Elena Lăsconi.