Ştiţi că bolşevicii comunişti care-l aveau şef pe Lenin, sprijinit şi înlocuit de Stalin, au trebuit la începutul luptei lor să înfrunte un grup de opozanţi interni, menşevicii, conduşi de Leon Troţki. În ambele situaţii nu era vorba decât despre oameni însetaţi de putere, pentru care o viaţă era egală cu zero. Finalmente, cele două grupuri au ajuns la cuţite şi Troţki a trebuit să fugă în străinătate. A ajuns în Mexic unde a înfiripat o idilă cu o pictoriţă locală, Frida Kahlo. Până aici e istorie. Dar prim-ministrul de dreapta apăsată de azi al Ungariei, Viktor Orban, acuză Galeria Naţională a Ungariei că face prin această expoziţie apologia comunismului. Reproşul este infamant în această ţară satelit a URSS, care a suferit enorm din cauza jugului stalinist.
Totul începe cu un articol din „Magyar Idok”, ziar favorabil premierului. Sub titlul „Iată cum se promovează comunismul pe banii contribuabililor”, expoziţia pictoriţei mexicane este pe o listă care cuprinde alte evenimente culturale favorabile fostului regim comunist, dar plătite din bani publici. Şi să nu uit să vă spun un detaliu secundar, dar semnificativ. Troţki şi soţia sa au fost primiţi ca oaspeţi în locuinţa familiei pictorului mexican Diego Rivera, soţul Fridei. Ceea ce nu l-a împiedicat pe tov. Troţki să-şi ofere plăceri la aşternut cu stăpâna casei.
De ce vă spun toate acestea? Pentru că, de când a apărut articolul din ziarul „Magyar Idok” din Budapesta, organizatoarea expoziţiei trebuie să răspundă tot timpul de ce a vrut să prezinte regimul criminal sovietic sub lumina idilelor amoroase. Explicaţia dată de ea este că voia să descopere de ce Frida şi-a inventat rădăcini familiale obscure în Transilvania. Dar personalităţile culturale actuale, moştenitoare ale deschiderii democrate din 1989 şi orientate către Occident, nu văd cu ochi buni prezentarea unei expoziţii implicând comunişti ruşi.
Publicul nu a fost descurajat de diferitele opoziţii intelectuale. Vizitatorii se îmbulzesc, pentru că Frida Kahlo este expusă, prin operele sale, pentru prima dată într-o ţară din Europa Centrală sau de Est. Într-o singură lună, peste 50 de mii de persoane au deschis uşile monumentale ale Galeriei Naţionale Ungare, pe dealul Buda.
V-am povestit toate acestea pentru că sunt convins că ceea ce se întâmplă în Ungaria are importanţă deosebită pentru noi.
Bolşevicii ruşi şi pictura mexicană
Advertisement
Advertisement