Noul coronavirus afectează populaţia mai mult din punct de vedere al panicii generate decât al virulenţei, dar nu trebuie ascuns faptul că şi alte situaţii de criză pot apărea în Argeş din cauza unor agenţi patogeni. Consiliul Judeţean a adoptat recent un plan de măsuri privind principalele riscuri din Argeş, iar un capitol aparte revine bolilor rare şi grave care pot apărea în judeţ.
Inamici nevăzuţi
Pe primul loc se află „encefalitele spongioforme transmisibile” care pot să apară de la animale bolnave şi din apă contaminată. Acestea produc „leziuni degenerative care afectează sistemul nervos central”.
„Dermatoza nodulară” este o altă boală de temut, putând proveni de la muşcăturile de insecte, „îndeosebi ţânţari, muşte şi căpuşe”. Un alt pericol major îl constituie „salmonelozele zootehnice” care pot apărea de la păsări şi animale bolnave. Alte boli de temut ţinute sub observaţie sunt tuberculoza, leptospiroza (provocată de rozătoare), antraxul (din solul contaminat în urma îngropării animalelor moarte din cauza acestei boli), trichineloza, rabia, „Boala de Newcastle”, echinococoza (din fecale de câine sau alte carnivore parazitate – este vorba despre tenie, care se localizează în ficat (60%), pulmon (30%), iar restul de 10% – în inimă, splină, rinichi, musculatură, orbită, oase, creier şi în alte locuri. În fine, colibacilozele care îşi au originea în fecalele şi urina animalelor bolnave sunt considerate boli ce pot provoca „pierderi economice prin mortalitate, agravarea altor infecţii, urgenţă sanitară”.