Bogdan Sitaru, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, a obţinut medalia de argint pentru România la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Evenimentul, aflat la a XXVI-a ediţie, a avut loc la sfârşitul lunii trecute în Bratislava (Slovacia). Bogdan este o fire încrezătoare şi muncitoare şi va studia la Facultatea din Oxford. Tânărul ne-a povestit într-un interviu despre experienţa din Slovacia, dar şi cum a reuşit să obţină o astfel de performanţă.
La olimpiadă din clasa a VI-a
– Cum ai decis să participi la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale?
– Particip la olimpiada de informatică încă din clasa a VI-a, când am început pregătirea alături de domnul profesor Octavian Dumitraşcu, iar de atunci pot spune că a fost o muncă destul de constantă.
– În ce mod au decurs pregătirile?
– Anul acesta nu am avut atât de mult timp pentru pregătire, fiind ocupat şi cu admiterea la facultate şi examenul de bacalaureat, însă s-a văzut experienţa. Etapele de selectare pentru această olimpiadă sunt aceleaşi în fiecare an: după etapa judeţeană şi cea naţională a olimpiadei de informatică, există o probă de baraj unde se selectează lotul naţional lărgit de informatică, din care fac parte 20 de elevi de liceu. După alte 2 probe, se selectează primii 16 elevi, care compun lotul naţional restrâns de informatică. În final, se mai dau alte 2 probe de baraj şi se face clasamentul final. Anul acesta am obtinut locul al 2-lea în lot, rezultat ce mi-a oferit şansa de a participa la Olimpiada Central-Europeană de Informatică şi la Olimpiada Internaţională de Informatică ce va avea loc zilele acestea în Azerbaidjan.
„De mic am fost pasionat de acest domeniu„
– De unde vine pasiunea pentru informatică?
– De mic am fost pasionat de ştiinţele exacte, în special de matematică. Pasiunea pentru informatică a venit când mi-am dat seama că este probabil cea mai interesantă aplicaţie a matematicii şi în acelaşi timp un domeniu în care mereu poţi descoperi ceva nou.
– Revenind la Olimpiada din Slovacia, cum ai descrie această experienţă?
– Experienţa de la Olimpiada Central-Europeană a fost interesantă şi motivantă. Pe lângă probele de concurs am avut parte şi de câteva excursii şi am avut timp şi să descoperim oraşul Bratislava. Au fost 2 zile de concurs, fiecare constând într-o probă de 5 ore alcătuită din 3 probleme de natură algoritmică. Prima zi de concurs nu a fost cea mai bună pentru mine, însă cred că m-am revanşat în cea de-a doua, zi în care am obţinut cel mai mare punctaj din probă.
„Speram chiar la o medalie de aur„
– Te aşteptai la un rezultat atât de bun?
– Da, mă aşteptam. În mintea mea speram să fie şi mai bun, să reuşesc să obţin medalia de aur, însă, după o primă zi destul de slabă, sunt mulţumit şi cu acest rezultat.
– Ce le recomanzi tinerilor să facă în cazul în care îşi doresc să participe la olimpiade. Cum să se pregătească?
– Primul pas pentru a participa la olimpiadă este să vrei. Ajută să ai o gândire logică şi o bază matematică bună, însă nu sunt neapărat necesare. La informatică, olimpiada constă în probleme de algoritmică, iar în acest domeniu chiar există foarte multe resurse pentru a învăţa. Din ce ştiu, în România cele mai populare site-uri pentru începători sunt Wellcode şi Pbinfo. Ca pregătire, cred că ideea principală este aceeaşi ca în orice alt domeniu, să dedici timp pentru a deveni mai bun, în particular, rezolvând cât mai multe probleme şi învăţând diverşi algoritmi.
„Voi studia la Oxford„
– Te rog să ne vorbeşti şi despre planurile tale. Ce ai vrea să faci pe viitor?
– Din toamnă voi începe cursurile la Universitatea din Oxford, unde voi studia Informatică (Computer Science) timp de 3 ani – licenţa, plus încă un an masterul. Momentan nu ştiu ce voi face după această etapă, dacă mă voi întoarce în ţară sau voi rămâne în străinătate, însă sper că pe parcursul celor 4 ani să descopăr cât mai multe în informatică şi să îmi găsesc un domeniu pe care să mă specializez.