# Dan Petrescu, unul dintre cei mai importanţi crescători de oi din judeţ, susţine că berbeci de reproducţie au fost vânduţi fără a avea analizele făcute. Aşa s-a răspândit scrapia, aşa au nenorocit rasa…
Zilele trecute, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş a confirmat un focar de scrapie în comuna Valea Danului. Aproximativ 230 de oi urmează să fie sacrificate în urmatoarele trei luni, iar proprietarul va fi despăgubit de stat. Un astfel de caz a avut loc şi anul trecut la Mioarele, unde 89 de oi au fost sacrificate. Scrapia este o boală specifică ovinelor şi caprinelor şi poate fi depistată la animalele în vârstă de peste 18 luni. Dar nimeni nu poate spune cu certitudine ce efecte are această carne asupra oamenilor care o consumă.
Şmecherii din oierit
Prin toamna anului trecut, fermierul Dan Petrescu din Curtea de Argeş, cunoscut pentru insistenţa cu care se luptă cu mafia din domeniu, susţinea că la începutul acestui an vom auzi despre o epidemie a oilor şi despre „nenorocirile” ce se vor abate asupra crescătorilor de ovine din toată ţara. Tot acest scandal se învârte oarecum în jurul berbecilor de reproducţie care au împânzit România în cadrul unui program naţional.
Încă de anul trecut, prin interviuri acordate în presa centrală, în emisiuni TV de calibru, prin acţiuni de protest în faţa unor instituţii ale statului, Dan Petrescu, alături de alţi fermieri din ţară, avertiza despre pericolul vânzării berbecilor de reproducţie. Dan Petrescu şi Ghiţă Ciobanul (de la Sibiu) sunt recunoscuţi că luptă împotriva grupării „băieţilor şmecheri” din oierit. Ei sunt cei care au mers la Bruxelles în 2017 pentru a dezvălui forurilor europene neregulile din oieritul din România. Anul trecut, tot ei au protestat în faţa Ministerului Agriculturii, susţinând că sunt falsificate certificatele de origine pentru berbeci, pentru a fi încasate subvenţii mari, asta în condiţiile în care berbecii din România sunt de rasă doar pe hârtie…
„Pe rasa ţurcană nu există origine!”
Vineri, la Curtea de Argeş l-am găsit pe Dan Petrescu la fel de „înfierbântat” ca în timpul protestelor din ultimii doi ani. „În România, pe rasa ţurcană nu există origine, nu a existat nici atunci când a fost demarat programul naţional, nu există nici acum! Motivul: nu puteau genotipa animale în ţară, neavând laborator performant pentru prelevarea probelor în aşa fel încât să fie recunoscută paternitatea animalului respectiv. Acest lucru este posibil doar de astăzi, odată cu punerea în funcţiune a noului laborator de analize. Dar până acum berbecii de reproducţie au fost vânduţi cu certificat de origine obţinut de la Ministerul Agriculturii, fără a avea în schimb analizele făcute. Aşa s-a răspândit scrapia, aşa au nenorocit rasa… Este o crimă ce s-a întâmplat!”, ne-a declarat Dan Petrescu, unul dintre cei mai importanţi crescători de oi din judeţ, care cel puţin până acum doi ani deţinea cele mai multe oi din Argeş.
Atunci va veni dezastrul…
Fermierul susţine că adevăratul vârf al scrapiei va fi atins în următorii doi ani, pentru că boala apare după primele 14-18 luni de la fătare şi, deci, ce a apărut până acum este doar începutul. Dan Petrescu spune că toţi oierii care au cumpărat berbecii-problemă, în special cei proveniţi de la Hunedoara, vor fi „nenorociţi” în următoarea perioadă. Pe ce se bazează? Pe dovezi – zice el -potrivit cărora aceşti berbeci sunt bolnavi, că a notificat instituţiile de forţă ale statului, dar că până acum nu s-a luat nicio măsură. Întrebat cum a reuşit să-şi protejeze animalele de această boală, Dan Petrescu ne-a explicat: „Nu mi-am cumpărat berbeci prin programul de minimis al ministerului, am pierdut mulţi bani, dar mi-am protejat oile. Nu am amestecat turmele mele de oi cu alte turme netratate sau neexaminate, nu am păşunat animalele pe păşuni nearendate de mine. Ştiu că boala este transmisibilă prin montă, prin placenta mielului fătat, prin apă. Cred că această maladie provine din furajarea cu proteină animală şi m-am ferit de aceste lucruri ca de dracu'”.
Îşi fac asociaţie
Crescător independent, neafiliat vreunei asociaţii de profil, Dan Petrescu, împreună cu Ghiţă Ciobanul şi alţi câţiva fermieri din ţară s-au hotărât să se organizeze şi au primit de la Secretariatul General al Guvernului acordul pentru utilizarea termenilor „naţională” şi „România” în vederea înfiinţării Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România. Este doar o chestiune de timp, tehnică, până când această asociaţie va funcţiona cu drepturi depline. Şi bine au procedat, fiindcă în ultima zi a lunii ianuarie Dan Petrescu şi Ghiţă Ciobanu au fost interzişi la o întâlnire de profil, deşi au avut acordul de participare din partea ministrului Petre Daea.
În acea zi, la Agenţia Naţională de Zootehnie (ANZ) a avut loc o şedinţă cu reprezentanţii asociaţiilor de oierit care deţin registrele genealogice ale raselor de ovine. Dan Petrescu şi Ghiţă Ciobanul au fost daţi afară de la întrunire de liderii asociaţilor. Potrivit celor doi oieri, conducerea ANZ a încercat să calmeze spiritele, a vrut să-i convingă pe acei lideri să le accepte prezenţa, numai că… s-a dorit să se discute cu uşile închise, fără cei care au denunţat sistematic ilegalităţile din domeniu.
Iată declaraţia lui Dan Petrescu dată „Agroinfo” imediat după evacuarea din sală: „Nu am venit aici pentru noi, ci pentru toţi fermierii din ţara asta, că vrem să fim şi noi în rând cu lumea şi la curent cu absolut tot ce se întâmplă. Nu unii să-şi facă cărţile cum vor ei, iar ceilalţi să rămână doar cu dările către stat şi cu absolut nimic din partea statului. Am venit să asistăm la această şedinţă, să fim informaţi pentru viitor, să putem să informăm publicul şi ciobanii din Romînia despre tot ce se întâmplă, despre cartea de rasă, despre fermele de elită, despre programul Uniunii Europene care se discută aici. Nu-i mai numesc hoţi, cum am făcut-o, le spun oameni deştepţi. Oamenii deştepţi discută cu uşile închise. Prezenţa noastră i-a afectat foarte tare, s-au ridicat de la masă, spunând chiar că îşi predau registrele aici, la ANZ. Dragi ciobani, dragi fermieri din ţara asta, dacă voi consideraţi că noi suntem oile negre ale României, analizaţi, discutaţi şi vedeţi cine în ţara asta vrea binele oieritului şi cine vrea răul, cine vrea ca fermierul şi cel mic de jos de tot să aibă acelaşi drept ca şi cel mare. Nu unii într-un fel şi alţii în alt fel. Acum pot pot să-i numesc pe şmecherii care vin la Bucureşti, care au ajuns la ora asta să denigreze şi ministrul, aşa cum este ministrul”.
Rămâne întrebarea: de ce au refuzat liderii asociaţiilor de profil să discute cu cei doi ciobani despre certificatele de origine, despre cărţile de rasă, berbecii de rasă şi despre celelalte probleme?
Şi mai e ceva: ce facem cu scrapia?
Un Comentariu
Anonim
În vale lîngă Fostul Arpechim și Autostrada Pitesti București, de ani de zile printre gunoaie pasc sute de mioare.Drumul „23”zona fostei stații imbuteliere butelii gaze naturale.????????????