Cele mai folosite metode de înşelăciune: #Accidentul, #Coletul, #Pomana regelui Cioabă.
# Educaţia rutieră, o PRIORITATE
La finele acestei săptămâni s-a încheiat campania IPJ Argeş de prevenire a criminalităţii, concretizată prin peste 130 de acţiuni pe care poliţiştii le-au organizat în municipiu şi judeţ. Au fost consiliate peste 3.000 de persoane şi distribuite mii de materiale preventive. Activităţile s-au desfăşurat în cea mai mare parte în beneficiul copiilor, ei fiind cel mai numeros public care se bucură de aceste activităţi, dar în acelaşi timp reprezintă o categorie vulnerabilă pentru care asemenea acţiuni au o importanţă deosebită.
Astfel, activitatea care a marcat debutul s-a desfăşurat în cadrul programului educaţional Ajungem mari al unui ONG şi a vizat prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizarea minorilor. Au participat copii instituţionalizaţi, alături de şcolari din Argeş. Poliţiştii au mers apoi în mediul rural, în unităţile şcolare de pe raza comunei Berevoeşti, în cadrul unui program cu finanţare elveţiană.
La Curtea de Argeş au fost discuţii interactive pe linia prevenirii şi combaterii violenţei domestice. Ieri, picii de grădiniţă s-au bucurat de vizita oamenilor în uniformă, fiind o zi dedicată educaţiei rutiere în rândul copiilor.
În această săptămână, o altă categorie vulnerabilă a primit recomandări din partea Poliţiei. La Piteşti, poliţiştii de proximitate au mers la blocuri, unde au discutat cu oamenii despre metodele de înşelăciune, fiindcă sunt încă numeroase victime care cad în plasa răufăcătorilor.
„Sunt încă mulţi care, abordaţi de diverşi indivizi ce pretind că sunt reprezentanţi ai unor firme de utilităţi (sau care oferă spre vânzare bunuri la preţuri derizorii) acordă încredere şi ulterior sunt păcăliţi. Vrem ca oamenii să evite orice situaţie potenţială de pericol care le poate umbri viaţa de zi cu zi ” – ne-a transmis Florin Popa, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeş.
Şi tinerii care petrec o mare parte din timp pe internet au primit recomandări.
Andreea Teodorescu, şef serviciu în cadrul DGASPC Argeş a declarat: „Ne-am propus sensibilizarea, protejarea şi responsabilizarea minorilor pe internet. Acest lucru a fost şi posibil în parteneriat cu CJ Argeş care a alocat bugetul necesar pentru tipărirea a 8000 de broşuri cu imagini şi texte sugestive, educaţionale. Am fost în toate liceele din Piteşti şi au participat 7958 de elevi care au interacţionat cu specialişti. Elevii sunt la curent cu toate situaţiile folosirii necorespunzătoare a internetului.”
Mai urmează să şi ţină cont de sfaturi, adăugăm noi.
La finalul campaniei, majoretele campioane naţionale de la Liceul Minulescu au marcat cu voioşie încheierea campaniei de prevenire a criminalităţii şi au primit medalii cu emblema Poliţiei Române.
Cei mici, prezenţi şi ei la sediul IPJ Argeş, au îmbrăcat veste reflectorizante şi s-au fotografiat cu poliţiştii.