În ziua de 27 iulie, polițiștii argeșeni au fost sesizați prin email, de către un cetățean german, cu privire la faptul că în cursul lunii iunie 2022, i-au fost sustrase două biciclete de la domiciliu, iar la momentul sesizării, acestea s-ar fi aflat pe raza municipiului Pitești.
Pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 228 din Codul Penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.
În urma activităților desfășurate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești, cele două biciclete, a căror valoare a fost estimată la 6.000 de euro bucata, au fost identificate și recuperate de polițiști, urmând ca acestea să fie restituite persoanelor vătămate.
Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită, a participației și împrejurărilor în care au ajuns în posesia persoanelor de la care au fost ridicate, urmând să fie luate măsurile legale care se impun.
În ziua de 29 iulie a.c., polițiștii de proximitate din cadrul Secției 2 Poliție Pitești au desfășurat activități preventive pe raza municipiului Pitești, cu privire la specificul furturilor de biciclete de pe scările blocurilor, precum și al înșelăciunilor și al furturilor din locuințe.
Activitățile au fost desfășurate după cum urmează:
polițiștii au participat la întâlniri cu administratori ai asociațiilor de proprietari, ocazie cu care au fost purtate discuții având drept scop informarea cetățenilor cu privire la modalitățile prin care își pot proteja locuința și bunurile, pentru a nu deveni victime ale furturilor;
au fost aduse în atenție principalele moduri de operare (prin împrietenire, folosirea de chei potrivite, escaladare ferestre, instrumente de rupere a butucului, etc.), tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile existente pentru perioada vacanței;
au fost purtate discuții legate de utilitatea și necesitatea montării interfoanelor la intrările în scările de bloc și utilizarea acestora în mod corect, pentru controlul accesului persoanelor în imobil;
au fost distribuite materiale cu caracter informativ privind prevenirea și combaterea furturilor din locuințe.
În acest context, polițiști argeșeni vă recomandă ca pentru prevenirea furturilor de biciclete de pe scările blocurilor să aveți în vedere următoarele:
este populară idea că sunt furate doar modelele scumpe, dar nu este corect. Hoții sunt imprevizibili, pot să își însușească chiar și cel mai uzat model, pentru vânzare, fier vechi, sau doar pentru a se folosi temporar. Indiferent ce fel de bicicletă/trotinetă/tricicletă dețineți, luați măsuri de prevenire a furtului;
nu lăsați bicicleta/trotineta/tricicleta neasigurată pe scara blocului, chiar dacă este o situație temporară sau este pe timp de zi. Hoții sunt oportuniști și profită adesea de aspectele de neglijență în privința protejării bunurilor pe care și le însușesc. De asemenea, asigurarea cu lacăte/lanț pentru bicicletă ajută la o încadrare juridică mai aspră.
păstrați fotografii și documente privind achiziția, notați elementele de identificare și țineți minte cât mai multe detalii referitor la bicicleta pe care o dețineți – elemente precum seria, modelul și fabricantul (ce se regăsesc de regulă pe partea inferioară a cadrului), dar și eventuale mici personalizări, ajută mult la identificarea bunului ce a fost furat. În situația nedorită a unui furt, aceste detalii sunt cele care vă ajută să vă recuperați bunul.