Deputatul de Argeş al PNL Dănuţ Bica a dezvăluit cum se votează în Cameră după 28 de ani de democraţie.
„În Camera Deputaţilor, am trăit o premieră în sensul nefast al cuvântului. Am crezut că, după 28 de ani, nimic nu mă mai poate mira în politică. Ei bine, politica mă miră cu fiecare şedinţă la care particip. Legea care trebuia să reglementeze spălarea banilor, solicitată de UE, ţinută la sertar doi ani, în care s-au introdus elemente nesolicitate de UE prin care se va bloca activitatea ONG-urilor, a picat la vot. În perioada în care, conform cutumei parlamentare, reprezentanţii grupurilor îşi motivau votul, liderul grupului PSD a mers pe la cei care nu votaseră (mai ales pe la minorităţi) şi a solicitat reluarea votului fiindcă unora dintre colegi nu li s-ar fi înregistrat votul. E sistem electronic de votare, aşa ceva nu se putea! Într-un dispreţ total pentru ce înseamnă democraţie şi regulament de funcţionare al Camerei Deputaţilor, s-a reluat votul şi legea a trecut la mustaţă. Bineînţeles, va fi apel la Curtea Constituţională pe procedură” – a spus Dănuţ Bica.
…Şi o reuşită
„Ca fapt pozitiv, putem spune că PNL a reuşit după luni de dezbateri să introducă în Legea Offshore amendamentele noastre legate de predictibilitate, să ajungem la o grilă de repartizare a profitului, echitabilă şi pentru statul român şi pentru concesionari, dar mai ales am reuşit să introducem în lege acea solicitare ca fondurile care revin statului român să fie, o parte dintre ele, redirecţionate pentru extinderea reţelelor de gaze. Le vom da primarilor de orice culoare şansa de a transpune în practică, de a finanţa accesul la reţelele de gaze” – a apreciat deputatul.
Prezent la şedinţă, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a adăugat:
„Legat de implementarea directivei spălării banilor, guvernul PSD-ALDE trebuia să facă asta de mai mult de un an. Şi trebuia să o implementeze corect! La momentul de faţă, ea nu este implementată, riscăm amenzi din partea instituţiilor Uniunii Europene. Cine va plăti aceste amenzi? Bugetul public, contribuabilul de rând. Forma în care dânşii au vrut să o adopte ar putea să fie considerată de UE parţial neimplementată şi atunci trebuie reluat procesul, iar noi suntem pasibili de sancţiuni şi amenzi.”