Săptămâna trecută, la invitaţia făcută de grupul Draxlmaier Piteşti, am vizitat unul dintre cele mai impresionante muzee auto din lume. Este vorba de muzeul BMW din Munchen, în cadrul căruia pot fi admirate prototipuri, maşini de serie, dar şi concepte ale binecunoscutului producător german.
În fiecare salon cu exponate sunt consultanţi care îţi oferă informaţii pe îndelete şi îţi lămuresc orice curiozitate. Iar lucruri care să-ţi ridice semne de întrebare se găsesc, nu glumă! Spre exemplu, o „sculptură kinetică” formată din sute de bile metalice care, după cum ni s-a explicat, simulează cum gândeşte un designer forma automobilului. Sau un aparat gigantic despre care am aflat că este un motor de avion construit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. „Vedeta” salonului este însă un concept denumit „Vision”, un automobil a cărui caroserie este în mare parte transparentă (portiere, capotă, haion şi plafon). Pe acesta mulţi vizitatori şi-ar dori să-l vadă transformat în model de serie. Pasionaţii Marelui Circ pot admira la muzeu şi monoposturi ale BMW care au concurat pe pistele de Formula 1. Una peste alta, dacă aveţi drum prin ţinuturile bavaraze şi sunteţi pasionaţi de automobile, Muzeul BMW este un obiectiv ce nu trebuie ratat, mai ales că preţul unui bilet este neaşteptat de accesibil: 10 euro!
Landshut: o destinaţie de nota 10
O altă surpriză plăcută a turului organizat de Draxlmaier a fost chiar orăşelul bavarez unde ne-am cazat: Landshut. Este situat la aproximativ 70 km de Munchen şi are o populaţie de doar 70.000 locuitori. Cu toate acestea, este foarte bine dezvoltat şi are o rată a şomajului de… 1%! Oare pe când ne vom apropia şi noi de o asemenea cifră? Lăsând la o parte aspectele de ordin economic, să spunem că Landshut este şi o adevărată bijuterie culturală, întregul oraş fiind extrem de bine conservat din punct de vedere arhitectural. Predomină construcţiile medievale cu influenţe gotice, iar elementul de referinţă este Catedrala St. Martin care se evidenţiază prin cel mai înalt turn de cărămidă din lume (150 metri înălţime). Centrul oraşului atrage foarte mulţi turişti mai cu seamă în perioada când se organizează aşa-numita „nuntă medievală”, o reconstituire a căsătoriei de la 1475 dintre Ducele George al Bavariei şi Hedwig, fiica regelui polonez Casimir IV Jagiellon. Evenimentul are loc din patru în patru ani,
iar următoarea reconstituire va fi în 2017. Cetăţenii se îmbracă cu toţii în costume tradiţionale specifice acelor vremuri şi iau parte la marea sărbătoare ce se întinde pe o perioadă de aproape o lună. Anul viitor, „Nunta din Landshut” va fi celebrată în perioada 30 iunie – 23 iulie. Prin urmare, dacă vreţi să fiţi martorii unui regal în toată regula, ar fi bine să vă rezervaţi din timp o cameră la unul din cochetele hoteluri din Landshut. Preţul cazării la o unitate de patru stele este de 450 lei/noapte. În timpul liber, puteţi să faceţi cumpărături şi să vizitaţi multe alte obiective turistice: primăria, castelul Trausnitz, palatul regal sunt doar câteva dintre zecile de atracţii. Nu exagerăm, pe cât de mic este orăşelul, pe atât de multe lucruri sunt de văzut şi de făcut. Preţurile la supermarket sunt neaşteptat de mici (spre exemplu, o bere costă 80 eurocenţi) şi nici la restaurante nu veţi avea parte de surprize neplăcute. O masă copioasă nu costă mai mult de 20 euro cu tot cu desert.
George OLTEANU