Se deplasează destul de greu – ce să-i faci, vârsta, 87 de ani! – dar tot urcă până la noi în redacţie măcar o dată pe săptămână. A rămas demn, drept şi foarte aspru la nevoie, aşa cum era pe vremuri când conducea cu mână forte Drumurile din judeţul ăsta. Şi-acum îi mai aud oţelul din voce, pumnul lui în masă, când la o întâlnire cu şefii de la Drumurile Naţionale, cu vreo şase-şapte ani în urmă, alături de regretatul Constantin Stroe, el, inginerul Ioan Gheorghe, îi trăgea de urechi pe specialiştii lui Peşte, inclusiv pe guvernanţi, fiindcă nu erau în stare să demareze proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu.
Acum respiră greu, ba şi mai greu cu mască, dar realmente se sufocă atunci când vede că unii nu respectă această elementară măsură de protecţie. Tocmai de aceea, ştirea că un magistrat a dat în judecată Prefectura şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiindcă au impus purtarea măştilor în spaţiile publice, nu numai că l-a enervat peste măsură, dar o cataloghează drept „o tragedie în societatea românească”, un „atentat la viaţă”.
Nu vreau să-l înrăiesc şi mai mult şi să-i spun ce păţim noi când publicăm în mediul virtual informaţii referitoare la Covid-19 şi la necesitatea respectării măsurilor elementare de protejare a vieţii în faţa noului virus. Comentariile jignitoare, unele violente, permise – vai! – pe reţelele de socializare nu pot fi redate de hârtia tipărită. Unii ar spune că şi în acest caz, al libertăţii de exprimare cum îţi vine la gură, e vorba tot despre o tragedie naţională, dar n-aş merge până acolo cu astfel de consideraţii.
Aşa că îl las pe Ioan Gheorghe să se descarce şi să ilustreze meritul autorităţilor care „s-au implicat concret şi eficient pentru limitarea efectelor virusului”. Simt că-i face bine să spună asta. Totuşi, domnul inginer trebuie să afle de la noi, dacă nu ştie deja, că până la „concret şi eficient” e cale lungă şi schimbătoare, cu suişuri şi coborâşuri, dată fiind situaţia epidemiologică actuală. De multe ori, autorităţile sunt depăşite de complexitatea unor cazuri, iar cele mai multe nemulţumiri sunt îndreptate în continuare către Direcţia de Sănătate Publică.
Tocmai de aceea, e nevoie să purtăm mască de protecţie. Până la apariţia pe piaţă a unui vaccin, aşteptat în întreaga lume, masca şi igiena personală sunt principalele noastre arme aflate la îndemână. Da, stimate domnule Ioan Gheorghe, este şi motivul pentru care suntem de acord cu ce spuneţi, cu pumnul în masă: „Cine minimalizează pericolul acestui virus dovedeşte, pe lângă incompetenţă profesională, iresponsabilitate şi multă prostie.”
4 Comentarii
maruca
Referindu-mă la tema articolului, poate că unora li se va părea că nu este momentul potrivit pentru o glumă, dar, în plină pandemie, este foarte util sfatul unui electrician: ”Izolarea este mai bună decât împământarea”!!
Pontifaunir
Sanatos sa fie … „BĂTRÂNUL DRUMAR” !
Goargăș
Inginerul Ion Gheorghe este fiul lui Florea Gheorghe (director de școală, șef de Premilitară și invățătorul Gheorghe Toderici din Moromeții lui Marin Preda; a murit în 2007 la 99 de ani). Nu-l cunosc personal dar îl consider un om de toată onoarea, fost director la Drumurile Naționale din județul Argeș, fost primar al Siliștei Gumești, după 1990 și, mai ales, contemporan cu marele romancier cu care s-a intersectat și a purtat multe discuții, deși era cu ceva ani mai tânăr decât scriitorul. Când îl mai prindeți, să-l descoaseți despre ,,mon cher”, știe multe; iese un articol pe cinste!
Anonim
Auzi, bă …nădejde-aia, voi puneți mâna şi tăiați-vă porcii…că peste o lună decretează ăştia şi pesta porcină şi de Crăciun mâncați…din pod !