Închis în anul 2011, fostul spital Rucăr a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Argeş, care a transformat unitatea într-un aşezământ modern, destinat persoanelor vârstnice. Aflată în ruină, clădirea a intrat într-un amplu proces de reabilitare; a fost dotată corespunzător şi a ajuns, actualmente, un fel de azil pentru bătrâni, unde atmosfera este caldă şi liniştită ca într-o familie.
La 20 iulie, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Rucăr împlineşte doi ani de activitate sub noua sa denumire. Cu o capacitate de 40 de paturi şi păzit de patru gardieni publici, aşezământul le oferă, în prezent, servicii de calitate argeşenilor cu vârste cuprinse între 59 şi 97 de ani.
După reabilitarea clădirii au fost amenajate 19 rezerve, majoritatea cu două locuri. Camerele sunt dotate cu televizor, frigider şi grup sanitar propriu. Starea de sănătate a bătrânilor este monitorizată continuu. Beneficiarii primesc mâncarea în sistem catering. Meniurile sunt variate şi îndestulătoare.
Acest aşezământ le oferă găzduire pe perioadă determinată sau nederminată bătrânilor singuri din judeţ, aflaţi în imposibilitatea de a se îngriji. În noua lor casă, bunicii şi străbunicii pot socializa şi, mult mai important, au parte de asistenţă medicală de calitate. Medicul Gheorghe Ciulcu ne-a spus că persoanele imobilizate care prezintă paralizii, hemipareze etc. au parte de un program de recuperare/reabilitare, cu menţiunea că în unitate nu se pot interna bolnavi cu handicapuri medii sau grave (neuro-psihice şi locomotorii). Beneficiarilor, dar şi aparţinătorilor li se asigură sprijin, suport şi consiliere.
Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Rucăr l-a avut la conducere, până la 31 martie, pe Gh. Ciulcu, însă medicul a renunţat la funcţia de director, fiindcă s-a pensionat. Pe postul rămas vacant a fost numit director interimar, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean, Cătălin Sandu.
Mirela NEAGOE