Bătălie pentru angajarea la pompieri.
Începând cu ziua de 30 august, s-a dat startul probelor pentru ocuparea funcțiilor de soldați și gradați profesioniști din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență ale județelor Argeș, Brașov, Dâmbovița, Dolj, Olt, Sibiu, Teleorman şi Vâlcea, precum și Depozitului 213 Rezerve Proprii Șinca-Veche.
La nivelul structurilor de intervenție ale ISU Argeș, au fost scoase la concurs 28 de posturi de soldați și gradați profesioniști.
La nivel general, peste 800 de candidați care și-au propus să treacă cu bine de această fază a concursului și să își îndeplinească obiectivul de a ocupa un loc în cadrul echipajelor de primă intervenție ale pompierilor profesioniști, sunt planificați să susțină probele la Centrul de selecție constituit în județul Argeș.
Probele se vor desfăşura până în ziua de 6 septembrie și constau în
două probe eliminatorii urcarea pe scară și deplasarea în subsol întunecat, respectiv parcurgerea unui traseu practic – aplicativ care reprezintă proba pentru evaluarea performanțelor fizice.
Urcarea pe scară constă în urcarea pe scara culisantă până la nivelul etajului al doilea al turnului de instrucție, coborârea și revenirea pe sol într-un timp de maximum 50 secunde. Deplasarea în subsol întunecat constă în parcurgerea unui traseu cu lungimea de 15 metri și lățimea cuprinsă între 2 – 2,5 metri, amenajat într-un spațiu întunecat al unei clădiri. Candidatul parcurge traseul echipat cu aparatul de respirat cu aer comprimat și cu vizorul obturat, iar pe parcursul traseului se amplasează patru obiecte pe care candidații trebuie să le găsească și să le identifice.
Pentru a trece proba, candidatul trebuie să identifice minimum două obiecte și să obțină un timp final de maximum trei minute. Pentru fiecare obiect neidentificat, candidatul este penalizat cu câte 20 de secunde, iar
la calcularea timpului final se ține cont și de valoarea penalizărilor.
Evaluarea performanţei fizice a candidaţilor constă în parcurgerea în întregime a traseului practic-aplicativ şi al elementelor care îl compun, prin abordarea obligatorie a tuturor obstacolelor, în ordinea stabilită.
În situaţiile expres precizate în cadrul anunțului de concurs, candidatul este penalizat cu trei secunde/obstacol, iar la final penalizările acumulate sunt adunate la timpul cronometrat, rezultând timpul total.
În situaţia în care candidatul nu parcurge un obstacol, este eliminat din concurs şi este declarat promovat candidatul care îndeplineşte baremul minim de două minute şi 15 secunde.