După ploile de duminică şi luni dimineaţă, apa băltea din nou pe spaţiile verzi, iar pistele de biciclete erau impracticabile în Parcul Lunca Argeşului. Scriam recent că parcul e un exemplu de bani cheltuiţi fără simţ de răspundere. Dar mai e ceva: se lucrează fără cap; luni dimineaţă, de exemplu, deşi în Piteşti încă ploua mărunt, iar duminică noaptea plouase zdravăn, angajaţii de la spaţii verzi udau cu furtunele iarba din parc. Probabil că oamenilor li se trasaseră „sarcini” doar aşa, ca să nu stea degeaba. Altfel cum putem explica stropirea unor porţiuni de verdeaţă după atâta ploaie?!
Şi, cum vă relatam, din nou sute de metri de alei din parc au fost inundate. Aceleaşi alei care se umple de apă după fiecare ploaie mai sănătoasă. Se tot scrie în presa locală despre aceste probleme, dar reprezentanţii municipalităţii nu au găsit încă o soluţie pentru scurgerea rapidă a apelor rezultate în urma ploilor. După cum v-am relatat, în parc a fost construit recent un dig pe partea dreaptă a râului, dig care protejează parcul de posibile creşteri ale nivelului râului Argeş. Numai că realizarea acestui „stăvilar” a avut ca prim efect faptul că apa de ploaie bălteşte pe alei…
Gunoaie în parc
În urmă cu ceva vreme în parc au avut loc lucrări de recondiţionare a terenurilor de sport, numai că după încheierea acestora, gunoaiele şi molozul rezultat nu au fost ridicate de acolo şi în continuare oferă o imagine de depozit de gunoi, neadecvată unui loc de agrement. În plus, anumite platforme de beton ale unor bănci de pe alei au început să se deterioreze după ce ploaia a săpat pe sub ele. Dar, nicio problemă, a apărut un nou motiv pentru autorităţile locale de a mai ”investi” ceva bani publici acolo. Că doar este mai simplu să refaci în totalitate anumite lucrări, decât să ai grijă să le îngrijeşti, nu?…
Parcul Lunca Argeşului, din zona cunoscută de mulţi sub numele de Zăvoi, a fost inaugurat în mai 2013, fiind considerat atunci cel mai mare parc natural amenajat cu fonduri europene din România. Suprafaţa parcului este de 24 de hectare. Lucrările au durat mai bine de un an şi au costat circa 9 milioane euro. În parc sunt 4 km de piste pentru biciclete, 15 km de alei, circa 360 de bănci, două fântâni arteziene, terenuri de sport ce pot fi folosite gratuit, iluminat public, trei grupuri sanitare, peste 2.000 de arbori şi arbuşti, locuri de joacă pentru copii etc. Parcul, dotat şi cu parcare, are intrări în zonele Publitrans, ACH şi podul peste râul Argeş.