Când autorităţile publice nu-şi fac treaba, au de suferit în primul rând cetăţenii. Din cauza lipsei de profesionalism a unor funcţionari, oamenii care au nevoie de serviciile acestor „prestatori de servicii publice” sunt nevoiţi să piardă timpul la cozi interminabile la ghişee şi să facă „naveta” între instituţii, pentru că acestea nu au o bază de date necesară schimbului de informaţii.
Concret, iată cazul unui piteştean din Popa Şapcă, nevoit, conform legislaţiei, să-şi schimbe actele de identitate pentru că îi expirau. La Evidenţa Populaţiei omul a avut o surpriză neplăcută, în sensul că adresa la care figura în actul de identitate nu putea fi localizată de funcţionari. A fost, deci, îndrumat de la „Evidenţă” să meargă la primărie şi să aducă de acolo hârtii care dovedesc faptul că locuieşte unde susţine, adică pe strada Popa Şapcă nr. 2, la blocul D6A, scara A. Cum scria în buletinul vechi. Când – după demersuri repetate – a primit în scris răspunsul oficial de la reprezentanţii primăriei, piteşteanul nostru a avut o nouă surpriză: el locuia, de fapt, la altă adresă, în alt bloc, pe altă scară decât ştia el şi altfel decât scria în actele lui de identitate. Pe documentul oficial este scris aşa: „(…)Arondarea blocurilor pe cartiere şi străzi este cea conform HCL a Municipiului Piteşti nr. 81/31.03.2004, astfel cum a fost modificată şi completată ulterior. Notă: Scara a devine scara D, iar scara P4C devine scara E. Pe strada Popa Şapcă nu este arondat niciun bloc cu denumirea D6A”.
Concluzia poate fi următoarea: cetăţeanul nostru locuieşte într-un bloc fantomă…
La încasat taxele, fără probleme!
Întrebarea legitimă este de ce din moment ce s-a schimbat arondarea blocurilor în urmă cu 12 ani şi jumătate, nici până acum cei de la Primăria Piteşti nu le-au prezentat o situaţie clară celor de la Evidenţa Populaţiei. Cât despre piteşteanul care, cu ocazia preschimbării actelor de identitate, a aflat că locuieşte la o altă adresă decât ştia el de ani buni, supărarea lui este una justificată: „De ce până acum am locuit acolo şi de acum înainte în altă parte?! Când plăteam taxele şi impozitele ofeream adresa la care ştiam că locuiesc şi nimeni nu mi-a spus că stau în altă parte. Acum când trebuie să-mi schimb actele, îmi dau seama că asta nu este decât o umilinţă la care ne supune statul prin incompetenţa funcţionarilor săi. De fapt, e o adevărată bătaie de joc!”. Cum ne mărturisea cetăţeanul respectiv, el a ajuns să se roage să nu aibă nevoie de funcţionarul de la ghişeul public, aşa cum se roagă să fie izbăvit de „cel rău”.
Ar trebui ca autorităţile locale să se pună rapid de acord cu cei de la Evidenţa Populaţiei şi să se remedieze situaţia blocului fantomă de pe strada Popa Şapcă. Nu de alta, dar să nu fie nevoiţi şi alţi oameni să suporte acelaşi calvar când vor afla, după atâţia ani, că de fapt locuiesc în altă parte… Primăria şi Evidenţa Populaţiei sunt pe fază?
Flavius PETRESCU