Mai mulți intelectuali din mediul universitar și preuniversitar, istorici, gazetari, instituții de cultură și mass-media, inclusiv Președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop și Î.P.S.Calinic, Arhiepiscop de Argeș și Muscel, alături de alți oameni frumoși și inimoși au salutat inițiativa Cristianei Sima – Președinte al Consiliului de Administrație al Colegiului Ecologic „Prof. Univ. Dr. Alexandru Ionescu”, din Pitești, de a organiza un mare festival pe plaiuri argeșene, BASARAB FEST, care vizează cinstirea memoriei ctitorilor de țară. Este vorba despre un festival de amploare, la care au subscris numeroși parteneri și la care se vor alătura frații noștri din Republica Moldova, reprezentați de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar – E.S.Iuliana Gorea-Costin.
Evenimentul se va organiza în perioada 27-29 septembrie, imediat după prăznuirea Sfântului Voievod Neagoe Basarab (pe 26 septembrie), și este menit să facă un apel la conștiință. Trăim un timp de neliniște și de alarmă, când istoria noastră este minimalizată, iar spiritul național este ironizat, în contextul unui peisaj internațional delicat, al cărui relief este controversat. Privind din acest unghi, Basarab Fest este o atitudine a celor de bună credință care au înțeles că cinstirea istoriei naționale înseamnă în primul rând asumarea ei. Cinstind memoria unor eroi autentici, cinstim prezentul și identitatea noastră, încercând astfel să păstrăm/să avem (și) viitorul. Legătura cu istoria noastră, românească, este vitală, sine-qua-non pentru un spirit național sănătos și activ.
Festivalul a fost gândit minuțios, metodic, el oferă un concurs național de poezie, un concurs de arte vizuale, spectacole cu subiecte istorice, concerte, ipostaze ale artei meșteșugărești, precum și un simpozion tematic „Moștenirea Dinastiei Basarabilor”. În final, se va întocmi, după model medieval, și un „hrisov de întemeiere” pe care își vor pune semnătura cei care au girat cu știință și pasiune acest eveniment. Vor fi prezenți invitați de onoare, unii dintre ei implicați în mod direct în desfășurarea activităților, dar marea miza va fi, desigur, publicul care sperăm să rezoneze cu ideea și să fie prezent în număr cât mai mare.
Nu vor lipsi premiile și distincțiile, bucuria și relaxarea. În acest fel, putem crea împreună, în Argeș, un festival unic prin atmosfera și valoarea lui!
Magda GRIGORE