Nu mi se întâmplă prea des să fiu de acord cu dl. Smeoreanu, dar de data asta îi împărtășesc opinia. Da, în Consiliul Local Pitești bântuie o epidemie. Una politică, indignantă, absurdă, iar presa trebuie să-i administreze vaccinul – sau, ca să-l citez pe oportunul meu coleg de breaslă – să „aducă echilibrul” în acest spațiu de lucru, constructiv. Spațiu care, odată încheiate alegerile, n-ar mai trebui să fie decât civil, civic, gospodăresc, util pentru ofensiva Piteștiului.
Problema aici este că discretul și vrednicul Cristian Gentea a câștigat alegerile, devenind primar (al PSD), dar nu mai are și o majoritate în Consiliul Local. De aici s-au iscat și se iscă în continuare tot felul de scenarii, de faulturi, de obstrucții, de jocuri politice, de modificări de ierarhii, valori și mai ales nonvalori. Pentru ca „Dreapta” să-și exercite efectiv puterea. Și, dacă nu poate, măcar să-i pună bețe-n roate primarului. Că e pesedist. Fie când e vorba de alegerea viceprimarilor, fie de aprobarea unor proiecte și hotărâri, fie de ce ne trebuie sau nu ne trebuie. O ia pe arătură, aparent democratic, dar abuzând de matematica votului. Smintită și ea! Generatoare de tapaj. După mine, consilierii, dacă sunt inteligenți, vor fi și „vizibili”, dacă au… candoarea de a fi de partea interesului comunitar, nu al culorii de partid. Cu candoare și chiar cu spirit de sacrificiu, că ăsta ar trebui să fie criteriul adevăratei iubiri de urbe. Să asculte de rigoarea lor interioară.
La urma urmelor, puternic este cel care modifică mersul evenimentelor, cel care are capacitatea de a produce efecte. Pozitive, nu negative. Or, pentru noi, presă, la Pitești – și pentru mine care port, ca președinte, răspunderea filialei UZPR Argeș – important este să reacționăm, să avem atitudine astfel încât tensiunea, războiul politic (văzut și nevăzut) din C.L. să nu contribuie la deznodarea a ceea ce s-a mai făcut și bun aici. Colegii mei, cred, au datoria să susțină dezbaterile (democratic, nu abuziv), să cenzureze deciziile „infecte”, actele în măsură să altereze bunul mers al lucrurilor. Din punct de vedere economic, social, edilitar-gospodăresc, medical, educațional și cultural. Spun asta fiindcă, iată, un „virus” politic începe să se infiltreze tot mai pervers în acest „corp” de putere și-l îmbolnăvește. Corp care nu e alcătuit neapărat dintr-o sumă de excelențe. Și, odată cu el, alterează și societatea civilă, o manipulează. Dacă nu suntem atenți să vaccinăm, să imunizăm noi, cu condeiul, cu camera de luat vederi și aparatul foto, opinia publică. La urma urmei, presa este prin definiție opusă puterii. Ea vede lucruri pe care nu le vede toată lumea, evidențe sau dedesubturi obscure, demască flașnetele și pe cei care au „capacitatea” de a nu spune nimic, bâlciul, iarmarocul, compromisul.
Oricum am privi lucrurile, puterea – și în Consiliul Local, și la Consiliul Județean, și la primării etc. – este temporară. Azi e, mâine ți-a scăpat printre mâini. Ai pierdut-o, dacă mizezi pe faulturi, pe stilul că „le-arătăm noi lor”.
Pare spectaculoasă ideea, dar ineficientă, fiindcă lumea „se prinde”. Și asta, cu atât mai mult, cu cât primarul i-a invitat insistent pe piteșteni să participe la ședințele C.L. Să vadă ce și cum, cine dă valoare operei de reformă și de reconstrucție a municipiului și cine se face că face. De formă, dar nu de fapt. Un exercițiu de nesinceritate. Pe ideea, luați de val, că noi o să fim mereu „contra”, indiferent ce ați face voi. Chiar dacă faceți și bine!
Apoi, să nu uităm că puterea nu este eficientă, dacă nu ai consimțământul celor pe care-i conduci. E falsă, ea nu produce efectele scontate. Dimpotrivă, te desconspiră. Pare că lucrul ăsta îl știe bine și hărțuitul de solicitări, dar totodată infatigabilul primar Cristian Gentea, și consilierul său, ferventa jurnalistă Cristina Munteanu, la care simt o nobilă oboseală. Când legile nu au putere, au oamenii. Ei bine, dacă nu ne înșelăm noi, noua conducere a primăriei și-a prioritizat riguros atât obiectivele de atins, cât și strategiile ce se impun. De vreo lună și ceva, la primărie transparența a devenit cuvânt de ordine pentru toți. Ca și seriozitatea, ca și consultarea mediului de afaceri, a piteștenilor. Se vede deja că ritmul de lucru al primarului, ca și al celor din subordinea sa, al agenților economici care au contracte cu instituția, a devenit ceva mai intes, mai ordonat și, parcă, mai eficient. Când spun „eficient” mă gândesc, de pildă, la modul în care se lucrează în piațeta din fața primăriei, la audiențele reluate într-un stil mult mai practic, mai funcțional, fără formalisme birocratice, la consiliul consultativ recent constituit ș.a.m.d. Realmente sper ca tot ce se întâmplă azi la primărie să nu fie un simplu episod din biografia sobră a d-lui Gentea. Vom vedea!
Și, apropo de stil – al Dreptei, al liberalilor, al celor care curtează puterea – sigur el pare spectaculos și cu aplomb, când „majoritatea” se constituie ad-hoc doar ca să-și arate mușchii, să defileze furios, iritant, de la o ședință la alta, dar devine periculos dacă apoi ai dat cu mașina-n șanț. Doar te-ai „străduit” să arăți că fără tine primarul nu poate face mare lucru. Că, iată, n-a reușit să modifice consistent harta Piteștiului. Sâc! Păi, și-n Consiliul Local, asta-i falsă putere, ascunsă și falimentară. Așa că, dragii noștri consilieri, stați dacă vreți chiar strâmb în scaune, dar judecați drept, în interesul urbei și al celor pe care-i reprezentați. După patru ani, să se vadă că ați făcut bine acestui oraș, dincolo de culoarea politică. Altminteri, nu vă bizuiți că lumea uită. Cei mai mulți țin minte și vă vor taxa. Cum, îmi închipui, o s-o facă cotidian și imparțial, presa. Care e cu ochii pe voi! Și nu-i deloc iubitoare de pandemie. Politică!