Pe fondul creşterii dobânzilor la depozite, atât ale populaţiei cât şi ale firmelor, marja netă de dobândă (credite minus depozite) a băncilor a scăzut în 2019 cu câteva puncte de bază.
Cu toate acestea, băncile nu rămân pe minus, atunci când vine vorba despre depozitele în euro: la o dobândă de 0%, comisioanele sunt de 0,5% sau şi mai rău (cazul BRD şi CEC Bank). La BCR%, la o dobândă de 0,05%, comisionul de retragere de numerar este de 1%.
La Banca Transilvania, unde dobânzile sunt de 0,01%, comisionul este de 0,5%. Scăderea marjelor nete de dobândă credite – depozite în euro se resimte puternic în politica băncilor în ceea ce priveşte remuneraţia oferită de aceastea la depozitele bancare.
În afară de Raiffeisen Bank care a eliminat depozitele în euro, alte două bănci practică dobânda zero, BRD şi CEC Bank, în timp ce Banca Transilvania oferă 0,01% dobândă. Nici în cazul celorlalte bănci din piaţă situaţia nu este mai roz. La BCR şi la ING Bank, dobânda este de 0,05%, iar la Unicredit de 0,15%.
Totuşi dacă ne uităm şi la comisioanele percepute de bănci vom observa că acestea sunt substanţial mai mari decât dobânzile la depozite. Astfel, în cazul BRD care are dobânda 0%, comisioanele percepute de bancă sunt de 0,80 de euro lunar, 0,5% comision de retragere de numerar şi 10 euro dacă lichidezi produsul.
La BCR, pentru o dobândă de 0,05% plăteşti comision de retragere de numerar de 1%. Restul băncilor enumerate au doar comision de retragere de numerar, de 0,5% sau 0,6%.