# Au cheltuit peste 2 milioane de euro!
# Destinaţii de instruire: Mamaia, Murighiol, Sinaia sau Poiana Braşov!
# Ca să nu se simtă stingheri, unii au fost însoţiţi de rude!
Dacă vreţi să aflaţi cam pe unde se mai duc banii dumneavoastră, stimaţi cititori, aflaţi că instituţiile publice se ocupă… temeinic de această problemă. Multe dintre acestea le facilitează bugetarilor să-şi petreacă vacanţele la mare sau la munte, în staţiuni turistice renumite, sub pretextul că participă la… cursuri de perfecţionare. Cursuri ce pot fi decontate de instituţia la care lucrează, ca şi în cazul serviciilor de cazare şi masă, dacă lecţiile au loc în alte localităţi decât cea de domiciliu.
„Jupân” în branşă
Într-o astfel de postură se află anumite primării din Argeş, dar „jupân” în branşă – dacă putem spune aşa – este Consiliul Judeţean. De ce? Păi, pe banii administraţiei judeţene, anul acesta s-au înscris până acum la cursurile de perfecţionare 142 de salariaţi, numărul estimat fiind de 159. Despre ce bani e vorba? „Prevederea bugetară” e un „fleac” de 9,35 milioane lei! Adică, în bani vechi, 93,5 miliarde lei! În euro, ar fi vorba despre aproximativ două milioane! Şi, reţineţi, bugetarii care primesc aceste… concedii gratis au salarii de invidiat, vouchere de vacanţă (pentru alte vacanţe, nu?), ba chiar şi normă de hrană. De notat că decontarea din bani publici acoperă şi o parte din cheltuielile însoţitorilor… la cursuri. Soţ, soţie, copii şi cine-o mai fi… Să tot trăieşti ca belferul pe bani publici!
Hai să vedem şi prin intermediul cui se perfecţionează angajaţii Consiliului Judeţean. Cu alte cuvinte, unde se duce atâta bănet. Iată ce aflăm chiar de la beneficiar: „Furnizorul de servicii pentru programul de perfecţionare este Centrul de Formare A.P.S.A.P., achiziţia efectuându-se conform Anexei nr. 2 din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, actualizată”.
Dar cine e acest Centru de formare A.P.S.A.P.? Păi, e o fundaţie cu 5 angajaţi care, la sfârşitul anului trecut, a avut un profit/excedent de 987.613 lei (iar cu un an în urmă – de 1.530.464 lei).
Oferta lor: cursuri de şapte zile, formatori experţi şi practicieni autorizaţi ANPC (64), 13 hoteluri partenere, fişă cont de masă flexibilă, cazare gratuită pentru însoţitor, plus mic dejun etc. Din pagina lor de prezentare reiese că în ultimii patru ani au pregătit peste 18.000 de funcţionari publici din România.
Iată şi unde se şcolesc anul acesta, din iulie până în noiembrie, pe banii contribuabililor, salariaţi ai Consiliului Judeţean Argeş: Mamaia, Eforie Nord, Murighiol, Sinaia, Poiana Braşov, Băile Olăneşti, Băile Felix! Vă daţi seama ce perfecţionări au loc la Murighiol, în Deltă, cu un borş de peşte în castron, sau pe plajă, la Mamaia, cu berica la… tribord!
„Fidelizare pe bani publici”
În legătură cu acest subiect, câteva persoane avizate ne-au oferit punctele lor de vedere. Consilierul judeţean Adrian Miuţescu, preşedinte al PNL Argeş, ne-a spus că „eu am atras atenţia şi în plen asupra acestui fenomen de fidelizare a unor salariaţi pe bani publici şi în special pe criterii politice. Nu aşa se fac lucrurile. Banul public nu trebuie cheltuit după bunul plac, adică la «instruiri» în perioade de vacanţă, cu soţia, cu copiii… Acestea trebuie făcute într-un mod organizat, serios, în oraşul de reşedinţă. Şi cine beneficiază de respectivele instruiri? Oameni cu salarii de 80-100 milioane lei, cu vouchere de vacanţă, cu normă de hrană. Cheltuiala asta e o bătaie de joc! Oricât ar vrea să-şi subordoneze aceşti oameni, nu pot procede aşa! Lucrurile acestea se vor întoarce la un moment dat, veţi vedea…”
„Mi se pare teribil!”
Şi Ion Mihăilescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, crede că s-a exagerat în această privinţă. „Mi se pare teribil! Dar ce mai e normal astăzi?! Pe vremuri, noi eram arondaţi la un grup de formare profesională locală. Ei organizau cursurile, iar noi nu plăteam. Atunci erau fonduri venite la nivel centralizat pentru pregătirea continuă”…
„Cheltuiala la care faceţi referire este nejustificată – ne-a declarat alt consilier care doreşte să-şi păstreze anonimatul. Cred că instruirea respectivă trebuie făcută pentru posturile care aduc plus-valoare. Pentru restul se pot organiza cursuri la Consiliul Judeţean”.
Fond uriaş de salarii
La Consiliul Judeţean Argeş, fondul pentru salarii este unul uriaş, mai ales după creşterile de venituri operate în ultimii doi ani. Astfel, suma alocată în 2019 pentru „Funcţionare” este de 523,96 milioane lei, din care aproape 400 milioane lei sunt pentru salarii! Aici intră atât banii pentru angajaţii proprii, cât şi pentru cei din structurile subordonate (Teatrul „Al. Davila”, Muzeul Goleşti, Centrul de Cultură „Brătianu”, Centrul Cultural Judeţean, Şcoala Populară de Arte şi Meserii, Evidenţa Populaţiei, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului). Prin comparaţie, bugetul pentru investiţii al tuturor instituţiilor subordonate este de numai 16 milioane lei, iar cel al Consiliului Judeţean – de 60 milioane lei.
Vă reamintim şi câteva salarii de la Consiliul Judeţean: secretarul judeţului are un „brut” de vreo 16.500 lei, iar arhitectul şef de 16.370 lei, din care se scad taxele şi impozitele. Un director executiv câştigă lunar 15.800 lei, un şef de serviciu – 14.560 lei, iar un şef de birou – 13.500 lei. Cel mai puţin ia un şofer – 3.800 lei brut. Un auditor ajunge şi la 10.000 lei, iar un consilier juridic sau un inspector – la 9.194 lei! Un consilier simplu ia între 5.200 şi 8.600 lei (în funcţie de pregătire etc.).
3 Comentarii
Anonim
Și-n învățământ avem politruci formatori- inspectori școlari care simulează că țin cursuri (de toată jena) pe sume babane.
Mohnea
Drumurile judetene arata ca dips bombardamentMergeti in zones Cuca sa vedeti cum arata in drum neasfaltat de 30 ani
Geo
Guvernul a dat OUG ca traseele judetene de calatori sa nu mai fie de interes public pentru ca aceste Consilii Judenete nu au bani sa le sustina. Deci navetistii, elevi si angajati, se chinuie pentru ca acesti angajati ai CJ-urilor sa duca viata de nababi.
Este doar un exemplu din realizarile PSD-ALDE ciuma rosie.