Bancă din Pitești, executată de un client! „L-am surprins pe avocat cu judecătorul, la restaurant!”
Gheorghe și Florina Vlăsceanu, doi cetățeni din Râmnicu Vâlcea, soț și soție, au avut câștig de cauză într-un dosar pentru restituirea unei sume importante de bani de către „Libra Bank”, banca fiind bănuită că ar fi folosit într-un contract de creditare mai multe clauze abuzive.
După ani de judecată, instanța le-a dat câștig de cauză soților Vlăsceanu. Întrucât, la expirarea termenului, banca nu și-a îndeplinit obligațiile, bărbatul păgubit a venit cu executorul judecătoresc la sucursala „Libra Bank” din Pitești, situată pe strada Maior Șonțu. Scenele au fost surprinse de reporterii noștri luni, 16 octombrie. Am intrat în legătură cu domnul Vlăsceanu, care ne-a explicat cum stau lucrurile. Declarațiile acestuia, în ceea ce urmează.
De când a început calvarul?
„Procesul a început în 2015 și a avut parte de multe surprize pe parcurs. Ce cred eu că a tranșat lucrurile este momentul când i-am surprins pe reprezentanții băncii cu judecătorii la restaurant! Cred că altfel nu câștigam. Ei, înainte, se lăudau că nu am nicio șansă în fața lor. Până când l-am prins pe avocatul băncii cu președintele judecătoriei Rm.Vâlcea la restaurant. A doua zi, președintele s-a abținut, spunând că el este „coleg” cu reprezentanții băncii de ani de zile. L-am și întrebat apoi: „Dacă nu te vedeam, te abțineai în dosar?”, iar el a răspuns: „Nu!”.
Cum s-a ajuns în această situație?
„Am avut o creanță pe societate. Eu cu soția am fost giranți. Ne sugrumaseră cu dobânzi de tot felul, ajunseseră unele la 35% și la un comision de administrare de 4.500 lei pe lună. Am plătit sute de milioane, până când societatea a intrat în faliment și noi am rămas să achităm. Am tot plătit, până când am apelat la un avocat de la București. Acesta ne-a solicitat mai multe acte și a zis că trebuie să facem contestație, pentru că am fost păcăliți. A deschis acțiune în instanță, după care avocatul a trecut de partea băncii. Am continuat procesul cu o avocată din Vâlcea și am avut câștig de cauză. S-a constatat nulitatea absolută a clauzelor abuzive prevăzute în articolele din contract. În baza deciziei, s-a dispus o expertiză și a reieșit că valoarea clauzelor abuzive a fost de 220.000 lei și bani luați în plus un miliard opt sute. (n.r. – lei vechi)”
Ce s-a întâmplat, luni, la Pitești?
„Nu vroiau să-mi achite suma. Când au văzut că iese tam-tam și că se fac de râs, s-au răzgândit. Veniseră și jandarmii, pentru că executorul a pus în aplicare o decizie rămasă definitivă, contestată și, în final, pierdută – respinsă. Normal că executorul judecătoresc a solicitat jandarmii. Au fost patru ore de discuții cu ușile închise, timp în care ei credeau că ne jucăm. Când au văzut că ne apucăm să demontăm și să cărăm afară bunurile din incinta băncii, abia atunci au cedat. Închiriasem și o mașină să cărăm tot, în caz contrar!”
Banca trebuie să vă restituie cât, mai exact?
„S-a făcut contestație la încheierile date de executor, apoi au mai urmat încă trei expertize. Ca să fie limpede, banca trebuie să îmi dea înapoi 166.000 lei. 120.000 lei reprezintă valoarea clauzelor abuzive, iar diferența este dată de banii luați în plus, fără titlul executoriu.”
În loc de concluzie
Iată că nu doar băncile îi execută pe clienții rău-platnici, mai există și excepții. Ce-i drept, după ani de judecată și cu un consum enorm de timp și de resurse. Credem, totuși, că este un exemplu de urmat pentru toți cei care bănuiesc că au fost trași pe sfoară de bănci.