Erorile recente din sistemul românesc de sănătate sunt incalificabile! Bântuiţi de mai bine de un an de virusul nenorocit, oamenii sunt de-a dreptul şocaţi când văd la televizor cum se succed tragediile în România: bolnavi care ard de vii în spital, care mor sufocaţi, fără oxigen, în tirul de terapie intensivă ori, care, pur şi simplu, sunt evacuaţi noaptea, pe furiş, din secţiile lor, ca să le facă loc pacienţilor Covid.
Culmea e că pentru toată această debandadă abia ieri a fost tras la răspundere ministrul Vlad Voiculescu! De fapt, cum se procedează? Se face puţină vâlvă, se contrazic, de regulă – neapărat în public! – premierul şi ministrul Sănătăţii, parteneri de coaliţie, dar din partide diferite, greu de ţinut în aceeaşi teacă, în jar suflă şi PSD-ul, interesat de zâzanie, însă vinovat, deopotrivă, de halul în care se află azi Sănătatea, de undeva, din fundal, mai ţipă şi una fără mască, pe nume Şoşoacă, apoi tot zgomotul se stinge. Rămâne cum s-a stabilit. În fotbal, de pildă, dacă echipa nu are rezultate, antrenorul e demis. Într-o firmă privată (nota bene, că doar nu de stat), dacă un angajat nu-şi face datoria şi aduce prejudicii, la revedere, îşi caută de lucru în altă parte. În Sănătate, însă, pentru tragedii, pentru pierderi de vieţi omeneşti, pentru încălcarea dreptului la demnitate, până ieri, cum spuneam, nimeni n-a păţit nimic.
Motivul principal e de ordin politic. Chiar dacă în coaliţia aflată la putere unii trag „hăis”, iar alţii „cea”, unii vorbesc despre relaxarea măsurilor anti-Covid, iar ceilalţi, din contră, despre sporirea restricţiilor, ei sunt condamnaţi să rămână împreună. Altminteri, nu pot guverna. Pierd puterea. Dacă, să zicem, PNL „o rupe” cu USR-Plus – aşa cum simte, din instinct – pentru o eventuală guvernare ar trebui să accepte ajutorul tacit al PSD, dar asta va compromite definitiv partidul în perspectiva alegerilor viitoare. Prin urmare, chiar dacă vor pierde în continuare procente – e pe undeva logic, sunt vremuri de criză – ca să mai scadă presiunea publică, cei aflaţi la putere aruncă pe cineva peste bord. Aşa cum s-a întâmplat ieri cu ministrul Vlad Voiculescu şi cu secretarul de stat Andreea Moldovan.
Iar situaţia de la centru se reflectă întocmai la judeţe. În Argeş, de pildă, aici unde subprefectul (PNL) face – vrând, (dar mai mult) nevrând – echipă cu prefectul (USR), un lanţ de bâlbe s-a întins acum două zile de la Prefectură până la dr. Raed Arafat, şeful Situaţiilor de Urgenţă. Motivul: tirul ATI în care au murit sufocaţi trei bolnavi la Spitalul „Victor Babeş” plecase în capitală ba de la Piteşti, ba de la Ploieşti… Ore în şir, oficiali ai judeţului au alimentat site-uri media cu această confuzie, când puteau, foarte simplu, să iasă şi să declare că vor comunica amănuntele abia când au toate informaţiile necesare. E inadmisibil!
Un Comentariu
Zoil
” Aşa cum s-a întâmplat ieri cu ministrul Vlad Voiculescu şi cu secretarul de stat Andreea Moldovan ” : un k kt si o k kta !