„Balena albastră”, jocul macabru care îi împinge pe adolescenţi la sinucidere, ar trebui să-i pună în alertă pe directorii de şcoli din Argeş. Ziarul nostru trage un semnal de alarmă pe care ar trebui să-l ia în seamă şi părinţii! O elevă s-a automutilat, apoi şi-a pozat rănile şi le-a arătat amicilor fotografia. Acest comportament ar putea avea legătură cu groaznicul „fenomen” din mediul online!
Rockeriţa cu braţul crestat
O fetiţă de 11 ani, elevă în clasa a V-a, s-a automutilat, brăzdându-şi antebraţul, cel mai probabil cu o lamă; din fericire, tăieturile nu au fost profunde şi nu i-au pus viaţa în pericol. Catalogată drept rockeriţă de către colegi, copila s-a lăudat cu… isprava; şi-a fotografiat pielea crestată de mai multe ori, de la încheietura palmei până la cot, şi a răspândit imaginea horror cu ajutorul telefonului mobil.
Deşi a avut grijă să-şi ascundă rănile (superficiale), purtând doar bluze cu mâneci lungi, cazul nu a trecut neobservat la şcoală. Diriginta fetiţei a organizat o şedinţă cu părinţii pentru a le atrage atenţia că trebuie să-şi supravegheze îndeaproape copiii, să le controleze activitatea din mediul online, să le cunoască anturajul şi preocupările etc.
Din cele discutate cu cei care o cunosc pe această fată, reiese că gestul ei necugetat nu are legătură cu „Balena albastră”. Şi totuşi automutilarea şi răspândirea fotografiei sunt scrise în scenariul jocului periculos.
Cititorii ne-au dat de ştire
Un cititor ne-a înştiinţat: „«Balena albastră» atacă la şcoala X din Piteşti! O elevă a venit la cursuri cu venele tăiate!”. O verificare de rutină a şcolarilor, prin simpla ridicare a mânecilor, ar fi putut să facă lumină în acest caz şocant. Directorul a explicat că nu poate dispune acest lucru fără acceptul părinţilor.
Şeful unităţii a istorisit o altă întâmplare petrecută la şcoală: recent, o altă fetiţă, dintr-a VII-a, „s-a rănit în suportul metalic de la bancă”. Tăietura a fost la picior, nu la mână. Din alte surse aflăm că tăietura a fost provocată, intenţionat, de o… lamă.
Nu iese fum fără foc!
Conform proverbului „nu iese fum fără foc”, noi am mers pe fir şi am descoperit că povestea automutilărilor este reală. După ce i-am atras atenţia directorului că am aflat adevărul… ascuns, şeful instituţiei a minimalizat incidentul, motivând că „fapta s-a petrecut în afara şcolii, iar ceea ce face un copil în afara orelor de curs îl priveşte atât pe el, cât şi pe ai săi părinţi”.
În concluzie, şeful şcolii nu a fost sincer, dar are, totuşi, o bilă albă din partea noastră. Fiind… internaut, el a aflat de nenorocirile provocate de „Balena albastră” în rândul adolescenţilor din întreaga lume; pentru a preveni o tragedie, acesta le-a recomandat colegilor de catedră să-i descoasă pe elevi pentru a afla dacă au fost tentaţi să experimenteze jocul morţii. În cazul fetiţei teribiliste omul s-a abţinut de la alte comentarii.
50 de misiuni
Jocul „Balena albastră” presupune 50 de misiuni pe care trebuie să le îndeplinească adolescenţii, ultima fiind sinuciderea. Pentru a intra în joc, copiii accesează diverse grupuri de pe reţelele de socializare, în speranţa că o „balenă” va accepta să le fie mentor, ghid şi stăpân.
Zilnic, „balena” dă o nouă misiune. Una despre care nu ai voie să vorbeşti cu nimeni şi pe care trebuie să o duci la îndeplinire, apoi să demonstrezi că ai făcut-o, cu ajutorul unor imagini. Sarcinile sunt din cele mai variate, limitate doar de imaginaţie. Să te trezeşti la ore neobişnuite, să hoinăreşti dezbrăcat pe stradă, să te uiţi la anumite filme, să te automutilezi, iar toate acestea culminează cu misiunea finală, sinuciderea.
În Rusia sunt în curs zeci de anchete ale sinuciderilor unor adolescenţi, iar motivaţiile lor sunt dintre cele mai diverse. Unii sunt pierduţi şi confuzi, alţii teribilişti sau îndepărtaţi de familie, iar „balenele” exploatează situaţiile lor.
„”
„Balena albastră”, jocul fatal al automutilării, le dă târcoale şi elevilor din Piteşti! Conform unui psiholog, ceea ce îi atrage pe adolescenţi să ia parte la aceste provocări este nevoia de a fi ascultaţi şi recompensaţi. Aşadar, atenţie, părinţi, atenţie, profesori! Atenţie, dragi copii!
N.R. Nu facem deocamdată public numele şcolii, dar vom reveni asupra cazului respectiv pentru a vedea care este reacţia conducerii instituţiei de învăţământ. Şi ce măsuri a luat!
Mirela NEAGOE
4 Comentarii
Elena Delia
Haideti ca de asa ceva n-am mai auzit! Cred ca aceasta curiozitate a copiilor se „aseaza” pe lipsa de educatie, de instructie…
Pop
Cu cat promovati mai mult numele ,,jocului” cu atat copiii vor fi mai curiosi, vor cauta informatii si vor cauta sa imite ce au auzit despre ,,joc”
In secolul in care o vizita de documentare presupune zeci de hartii cu acordul parintilor unii viseaza, ca se mai poate face control corporal la scoala.
Vreti sa fiti de ajutor. Faceti un ghid simplu pt. Parinti si altul pt copii si repetati-l la nesfarsit.
1. Urmariti comportamentul copilului. Interveniti la orice schimbare.
2. Verificati cercul de prieteni
3. Blocati accesul la internet daca este necesar
4. Verificati istoricul accesarilor facute de copii
5. Copilul este unic si asteapta ca ceilalti sa remarce asta. Aratati apreciere altfel el va incerca sa se remarce(automutilare, vestimentatie, tatuaje, parasirea locuintei, etc)
6.etc
Pop
Nu este jocul automutilarii. Este un joc al manipularii si multiplicarii prin imitatie. Automutilarea este doar efectul controlului psihologic facut de ,,mentor”
Parinte
In atentia PARINTILOR! In atentia POLITIEI si ISJ! In atentia MASSMEDIEI! Uniti-va SA FACETI LUMINA in acest caz si SA SALVATI ELEVII! NU MUSAMALIZATI! Verificati ce site-uri acceseaza elevii de la scolile generale si licee, in timpul orelor de informatica de pe calculatoarele scolilor… De la site-uri interzise minorilor si cu violenta, la cele cu jocuri de noroc si pariloto sau fel si fel de jocuri periculoase. Nici vorba de informatica. Dovada o veti gasi atat in istoricul calculatoarelor cat si in caietele elevilor unde nu gasesti mai mult de cel mult 6-7 lectii predate. Restul Internet fara perdea si fara restrictii. Rusinos si pagubos.