Când vine vorba de drepturi, nu te mai înţelegi cu mulţi cetăţeni convinşi că ei sunt centrul universului. Când vine vorba despre obligaţii, însă, brusc aceiaşi cetăţeni nu mai sunt atât de vocali. Spun mulţi: „Ce dacă ne obligă legea să curăţăm terenurile pe care le avem în proprietate?”; „Ce dacă e lege că trebuie să tăiem ambrozia de pe terenul nostru?”.
Şi uite aşa s-a umplut Piteştiul – şi alte localităţi sunt în aceeaşi situaţie – de zone pline cu bălării, adevărate jungle urbane…
„Mi-au ajuns şerpii în curte!”
Ne-a contactat o doamnă care locuieşte pe strada Găvenii. Este vecină cu un teren imens care pare abandonat. E plin de pomi şi iarbă înaltă şi mărăciniş, plus o casă părăsită care le dă fiori oamenilor.
„A fost terenul unui afacerist care mi-a spus apoi că l-a vândut. Am mers la primărie să întreb al cui e terenul, să vină să facă acolo curăţenie, dar mi s-a spus că nu se ştie. Am înţeles că e vorba despre cineva plecat din ţară. Este cumplit, mi-au ajuns şerpi în curte şi aleargă şobolanii pe acolo de te îngrozeşti!”, ne-a spus doamna. Astfel de terenuri sunt în multe zone din municipiu.
„Verificăm”
Viceprimarul Laurenţiu Zidaru ne-a declarat că pentru astfel de terenuri s-au dat amenzi, dar numai când se ştie exact ale cui sunt. În rest… Dumnezeu cu mila. Cât despre obligaţia cetăţenilor de a elimina de pe proprietăţile lor ambrozia, care poate provoca alergii grave, deocamdată au fost făcute doar verificări, iar acum se va trece în a doua etapă, cea de sancţionare. Potrivit legii, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi pentru eliminarea ei. Nerespectarea legislaţiei este pedepsită cu amendă de la 750 lei pentru persoane fizice până la 20.000 lei pentru persoane juridice.
„Ne-am învăţat să sunăm la primar!”
Primarul oraşului Ştefăneşti, Ioana Jenica Dumitru, a declanşat, la rândul său, o campanie prin care le cere oamenilor din localitate să îşi menţină curate terenurile. „Vrem o ţară ca afară, dar noi nu vrem să fim oameni ca afară. Mai avem un pic şi ne mănâncă şerpii sau ne intră apa în casă, dar n-am pune sub nicio formă mâna pe o coasă sau pe o sapă ca să ne tăiem iarba care a crescut în neştire în faţa porţii sau să ne destupăm şanţul! Ne-am învăţat să punem mâna pe telefon, să filmăm şi să postăm sau să sunăm la primar. Nu e treaba primarului unei localităţi să-ţi taie iarba din faţa curţii sau să-ţi desfunde şanţul! Am dat înştiinţări, vom da şi amenzi, că doar aşa pot înţelege unii că dacă vrei să ai drepturi, trebuie să-ţi îndeplineşti şi responsabilităţile cetăţeneşti de bună convieţuire”, a pus punctul pe „i” primăriţa din Ştefăneşti.