Bruma de emoţii provocată de prima probă orală a bacalaureatului s-a diluat, ieri, în ploaia cernută în reprize peste Piteşti. Tinerii care n-au trecut prin liceu precum gâsca prin apă n-au ieşit… plouaţi de la examen.
Îngrijeşte nouă câini
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba română nu i-a pus deloc în încurcătură pe absolvenţii Colegiului Naţional „Zinca Golescu”. Printre candidaţii care au extras, ieri după-amiază, biletul cu subiecte s-a numărat şi Ştefania Sayaka Fukawa, o elevă jumătate româncă (mama), jumătate japoneză (tata). Între noi fie vorba, tânăra ar fi putut să ridice foaia cu beţişoarele de sushi, fiind experimentată în pregătirea acestui fel de mâncare specific bucătăriei japoneze. Din dragoste pentru animale, tânăra cu trăsături şi pofte asiatice ţine morţiş să urmeze Facultatea de medicină veterinară din Bucureşti. Tatăl Ştefaniei, care este profesor în Japonia, nu s-a arătat foarte încântat de această alegere. Cum în Ţara Soarelui Răsare mai toate tinerele fac carieră în presa scrisă sau în televiziune (tinerii sunt cu informatica şi calculatoarele!), tare mult i-ar mai plăcea părintelui japonez să urmeze şi fata lui cea dragă o facultate de jurnalism.
Ştefania spune că o să-şi urmeze visul. În curtea casei creşte nouă căţei abandonaţi. Fata îi spală, îi hrăneşte, îi vaccinează, îi tratează când sunt bolnavi, le oferă afecţiune. În vârstă de 21 de ani, fratele Ştefaniei este student la medicină.
Vrea să-şi ajute semenii
Cu un sushi delicios pregătit de Ştefania din ingrediente originale s-a delectat şi colega ei de clasă, Georgiana. Fiind genul de fetiţă care a visat de mică să se facă doctoriţă, tânăra se va înscrie negreşit la o facultate de medicină generală. Trage să studieze tot în Capitală. „Dau la medicină fiindcă vreau să-mi ajut semenii. Cred că menirea mea pe lume este să salvez vieţi omeneşti. Simt că pot face ceva pentru omenire”, a spus încrezătoare Georgiana. Am mai aflat că această tânără cu înclinaţii de bun samaritean este pasionată şi de arheologie. Situl cercetat sistematic de ea (în… copilărie, desigur!) se află în grădina bunicilor şi cele mai importante vestigii descoperite în măruntaiele pământului au fost nişte… sticluţe de parfum de diferite forme şi culori.
Proba orală la română a fost cu bine trecută şi de Răzvan. Înainte de a deschide umbrela, tânărul care le-a însoţit pe fete până la ieşirea din clădirea colegiului şi-a început povestea cu cea mai aprigă dorinţă: „Vreau să dau la Universitatea Politehnica Bucureşti!”
317 absolvenţi ai Colegiului Naţional „Zinca Golescu” s-au înscris la primul examen oral, proba continuând şi astăzi. Ca în fiecare an, candidaţii au la dispoziţie 15 minute să rezolve şi încă 15 să răspundă în faţa comisiei. La acest gen de evaluare nu se dau note, ci calificative.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Narcisa
BANZAI ! Tare articolul !